Околовръстното на Пловдив е смъртоносна писта. Това каза пред „Марица“

...
Околовръстното на Пловдив е смъртоносна писта. Това каза пред „Марица“
Коментари Харесай

Инж. Богдан Милчев пред Марица: Околовръстното на Пловдив ...

Околовръстното на Пловдив е смъртоносна писта. Това сподели пред „ Марица “ шефът на Института по пътна сигурност инж. доктор Богдан Милчев. Той и експерти от института през днешния ден направиха оглед на новоремонтираната част на трасето, където точно на Великден стана тежък преден конфликт с три жертви. Огледите ще продължат и на следващия ден, като окончателният отчет ще е подготвен до 2 седмици.



Инж. Богдан Милчев разяснява пред медията ни какво е открито на първо четене на терен.



„ Организацията на придвижването е объркваща, има погрешно сложени знаци, липсват такива, които да указват скоростта задоволително ясно. Освен това, мантинелата е сложена в интерес единствено и само на част от компаниите в Индустриалната зона там, т.е. без да са построили локали, входове и изходи към главния път. Мантинелата е прекратена, макар че има непрекъсната линия, че там не може да се влиза. Съвсем умишлено мантинела там не е сложена. На повече от 30 места констатирахме такива проблеми на тези ремонтирани 14 километра от Околовръстното. Автомобилите, най-вече товарни, влизат и излизат безусловно нерегламентирано на основния път. Това е причина за изпреварвания, защото те или понижават, с цел да влязат, или пък когато се включват в придвижването са с мудна скорост и тези, които идват откъм гърба би трябвало да ги изпреварят или пък да набият спирачки ида ги изчакат. Само по себе си, това е причина за тежки произшествия “, уточни Милчев.



По думите му, в това време са ремонтирани безусловно необяснимо 14 км от Околовръстното с нов асфалт, без да са планувани локали, без да е обезопасена тази права.



„ Така ние я трансформираме в смъртноносна писта, която подготвя водачите да карат бързо и да правят нарушавания, без да подхванати съответните дейности и ограничения. Абсолютно хвърлени напразно едни 25 милиона лв.. Това демонстрира по какъв начин се гледа „ на парче “.
Какво като направиш тези 14 км, откакто имаш още близо 60-70 км, които чакат ремонт за най-много сигурност? Какъв е смисълът да положиш нов асфалт, по който хората да се избиват? И не може на водачите да им вменим виновност, тъй като им се основават предпоставки. Защо не е поставена мантинела там, където не би трябвало да излизат с коли? Отговорът е явен – тъй като компаниите там няма да могат да работят. Някой дал позволение на тези заводи и обекти в Индустриалната зона да работят, а нямат контролирани вход и излаз към главния път. Тук в казуса несъмнено ще бъдат намесени както Обшината, по този начин и АПИ. Те ще стартират да си трансферират отговорностите един на различен, само че действително обектите, които са построени по тази права, нямат регламентиран достъп. Това е въпрос, който би трябвало да се повдигне за цялата права. При огледа видяхме малко по-надолу, отвън тази права, в границите на кръгово е изработен достъп на борса за строителни материали. В самото кръгово се вкючват – без шлюзове, без локали, без нищо. Направо вратата е в самото кръгово, което е неуместно “, разяснява инж. Милчев пред „ Марица “.

Специалистът е на мнение, че Пловдив сес разраства ужасно бързо и ее небходимо особено отношение към транспортната му система. „ Не може за обхода на Габрово да заделиш над 90 милиона, с цел да го направиш, а в Пловдив да се взема решение казуса на парче. Така не се ръководи транспортната система “, безапелационен е Милчев.

Той е на мнение, че сходни поправки, като този на 14-километровата права на Околовръстното, се вършат просто за основаване на работа на някакви строителни компании. „ Не може да създаваш работа просто, с цел да харчиш парите, и то без да има никакъв смисъл. По-добре да беше оставен остарелият асфалт - хората най-малко бяха привикнали да карат там и да се преценяват с него, в сравнение с да сложат 14 км еднакъв асфалт и да ги караш да карат с 200 км/ч, и то без да си основал организация, без да си направил по този начин, че да се излиза и влиза както би трябвало. Катастрофи там ще продължат да стават. Категоричен съм “, уточни инж. Богдан Милчев.

фотоси: Институт по пътна безопасност
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР