Около сделката на „БДЖ – Трансимпекс“ има доста въпросиМинистърът на

...
Около сделката на „БДЖ – Трансимпекс“ има доста въпросиМинистърът на
Коментари Харесай

Николай Събев: Добре е таксиметровият бранш да се дигитализира

Около договорката на „ БДЖ – Трансимпекс “ има много въпроси

Министърът на превоза Николай Събев счита, че към договорката с парцела на сдружението „ БДЖ – Трансимпекс “ има много въпроси. Пред Комисията по превоз в Народното събрание той съобщи, че отрасловото ведомство се пробва да отбрани държавния и публичен интерес.

Припомняме, че в сряда от пресцентъра на ведомството разпространиха известие, в което се намесва и името на Илиян Филипов – притежател на най-голямата превоза компания „ ПИМК “. Според ведомството компания, в която той е съсобственик, държи към този момент 65% от капитала на „ БДЖ – Трансимпекс “, а Съветът на шефовете е желал да продаде вкусен парцел, ситуиран към Централна гара, на доста ниски цени. Имотът е непаричната вноска на БДЖ при основаването на въпросното сдружение преди години.

Филипов отхвърли обвиняванията и видя в тях целенасочена офанзива от министъра поради проведените митинги на сектора и желаната оставка на Събев, съобщи.

От своя страна, отрасловият министър даде детайлности към събитията по време на чуване в комисията. Въпросът дали министерството е защитило интереса на БДЖ пристигна от Стефан Мирев (ГЕРБ – СДС). Министърът уточни, че през февруари е подадено писмо от сдружението до „ Холдинг БДЖ “, в което се предлага акциите на БДЖ да се изкупят. По думите на Събев Холдингът в началото е взел решение това да бъде направено. След като обаче информацията стигнала до самия Събев, той приключва подхванатите дейности.

Последвала инспекция по отношение на това какви са правата на БДЖ в предприятието. Според устава сдружението може да е член на УС единствено през първите три години. Събев разяснява, че през март месец е изпратил генералния шеф на Холдинга Ангел Стоянов да се срещне с управителния съвет, „ с цел да може ние да сме обезпечени и предпазени “. Управителният съвет обаче не бил податлив на договаряния. Така че стигнало до разпореждането на министъра ръководеното от него ведомство да се обърне към адвокатски адвокатски фирми, с цел да се отбрани държавният интерес.

"През април и началото на май започнахме да работим по-активно. Преди два дни бе подготвен правният разбор, с който може да подадем жалбите. Има и цивилен искове към членовете на УС за нарушени ползи на акционера “, уточни Събев.

Министърът счита, че „ в цялата тази договорка им много въпроси “. Той посочи, че от момента, в който е бил осведомен, е отказал продажбата на акциите и всякакво прекачване по номинал. Събев съобщи, че би било доста добре БДЖ да построи общежитие на терена, „ от което има крещяща потребност “. Министърът съобщи, че се бори за последното парче земя, което да не бъде разграбено, както се е случило в предишното.

„ Успели сме в точния момент да спрем процедурите и сме дали гласност, с цел да предотвратим продажбата на трети лица. Не знаем каква е повода УС да основава дъщерно сдружение и да одобри за капитал апортна (б.р. – непарична) вноска земя, която е оценена на 60 евро квадрат. Ние сме подхванали дейности да защитим държавния интерес “, съобщи Събев.

Мирев съобщи, че се надява дейностите на министерството да не се дължат на обстоятелството, че компания „ ПИМК “ е деен участник в митингите. Според депутата от ГЕРБ-СДС става въпрос за търговски спор, за който отрасловото ведомство е алармирало прокуратурата.

„ Тези дейности са с дата март месец тази година, митингите започнаха на 10 май. Моите дейности за възбрана са от март месец. Дали не бъркате повода със следствието “, отвърна министърът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР