Около една трета от дружествата на инвестиционния пазар (инвестиционни посредници

...
Около една трета от дружествата на инвестиционния пазар (инвестиционни посредници
Коментари Харесай

Облачните услуги са важни за обособяването на конкурентен пазар на данни

Около една трета от сдруженията на капиталовия пазар (инвестиционни медиатори в банковата сфера, в отвън банковата сфера и ръководещи дружества) намират за доста значима ролята на фирмите, предоставящи облачни услуги. Това съгласно тях е явен знак за развиването на облачните услуги, интереса към тях, нуждата от разбирането на метода на работа на тези услуги и все по-развиващия се наложителен път на тяхното използване и потребление. Това демонстрира изследване на Комисията за финансов контрол през ноември за трендовете при потребление на облачни услуги измежду поднадзорните лица от този сегмент. Но 17% от запитаните не са я припознали като значима. Има обаче и такива, които не са показали отговор. Причините за това могат да бъдат както неизползването на тези услуги, по този начин и незадоволителна информация, нужна за изработката на действителна оценка и образуване на визия за качеството на предлаганата услуга.

От особена значимост е въпросът за физическото предпазване на данните и до каква степен са осведомени с това поднадзорните на КФН лица, защото това би дало отражение върху юрисдикцията, под която попадат. Например някои страни имат закони, уреждащи по кое време данните могат да бъдат налични без единодушието на притежателя, до момента в който някои правила за отбрана на данните имат ограничавания в кои страни потребителите могат законно да трансферират своите данни. Малко над половината от капиталовите сдружения са индикирали за съществуване на особености в правните последствия във връзка с поверителността на данните по отношение на мястото, на което се съхраняват. Но, 35% от тях не считат, че има такова.

При две трети от ръководещите сдружения и капиталовите медиатори достъп до данните в облака имат избрани чиновници. Много малко, едвам 4% са тези, при които целият екип има достъп. Едно от най-големите терзания за доста компании, когато обмислят дали да употребяват облака, е тъкмо кой има надзор върху техните данни, откакто те са отвън директния контрол на бизнеса. Необходимо е компанията да получи увещание от доставчика за това, какви варианти имат за основаване и използване на политики през всички стадии от виталния цикъл на данните - от основаването до унищожаването.

За капиталовите сдружения, а и за всички във финансовия бранш, е значимо да имат налична информация – проект за възобновяване при бедствия, местонахождение на сървъри и ефикасни ограничения за сигурност за попречване загубата на данни, при положение на пораждане на събития или произшествия. Но 39% от сдруженията на капиталовия пазар регистрират липса на информация за мястото на архивиране на данните им. Почти половината пък декларират, че са наясно и готови за дейности при рискови обстановки.

Кой има вашите данни в облака? Този въпрос пречи на доста предприятия да създадат скок към облака, изключително когато преглеждат чувствителни данни. Споразуменията (SLA) би трябвало съответно да посочват прилаганите политики за благосъстоятелност на данни, тъй че всичко да е транспарантно и ясно. В идеалния случай SLA би трябвало да показва, че всички права на благосъстоятелност се присъждат към потребителя. При състояние обаче, че доставчикът не уточни категорично своите политики за благосъстоятелност на данните в SLA, не може да се подсигурява сигурността на информацията. В тази връзка 70% от сдруженията са дали отговор, че са основани на услуги. Инвестиционните медиатори в небанковия финансов бранш са с максимален дял в споразуменията, основани на услуги, следвани от ръководещите сдружения и капиталовите медиатори в банковия бранш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР