Около една шеста от българите във Великобритания са придобили статут

...
Около една шеста от българите във Великобритания са придобили статут
Коментари Харесай

45 000 българи със уседналост след брекзит

Около една шеста от българите във Англия са придобили статут на уседналост.

Към днешна дата броят на сънародниците ни в Обединеното кралство е 280 000 по публични данни, от тях с имиграционен статут са 45 000. Данните са на Агенцията българите в чужбина, изнесени на полемика, отдаден на проблемите на българите във Англия във връзка идното овакантяване на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е до 31 декември 2020 година, само че дали това ще бъде дефинитивно възприето като краен период, занапред следва да се посочи, уточни омбудсманът Мая Манолова. Сънародниците ни най-често срещат компликации при кандидатстване поради езиковата преграда и неналичието на компютърна просветеност, разгласи представител на българите във Англия Нишан Джингозян.

Статутът се придобива единствено посредством подаване на документите през мобилно приложение, където да се качат документите, застрахователен номер (голяма част от българите нямат), след което данните се ревизират в база данни. Но българите във Англия нямат даже електронни пощи, което е наложително. По думите на Джингозян е належащо да се организира осведомителна акция измежду българската общественост от управляващите у нас с присъединяване на медиите. Повече чиновници да бъдат назначени в посолството ни в Лондон, разкриване на консулства в Шотландия и Северна Ирландия, гореща линия на български език и нов център за българите в британската столицата.

Очаквайте детайлности!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР