Около една четвърт от населението на Украйна е било принудено

...
Около една четвърт от населението на Украйна е било принудено
Коментари Харесай

Бежански живот: За предизвикателствата след бягството от Украйна от първо лице


Около една четвърт от популацията на Украйна е било насила да напусне дома си поради пълномащабната инвазия на Русия. Повече от осем милиона души са напуснали и родината, с цел да бъдат надалеч от бойните дейности. Но се сблъскват с нови компликации, като търсенето на заслон. Вижте историята на бежанка от Украйна, която живее в Берлин. Разказват я сътрудниците ни от Euronews Германия.

 

Елеонора бяга от Украйна в Берлин март предходната година. Оттогава тя е живяла на пет места, едно от които тази зима не е имало отопление.

Както доста други бежанци, посред жилищната рецесия в града, не е съумяла да откри непрекъснато жилище.

 
Трудно ми е да кажа, че съм бездомна. Но след това съзнавам, че в Берлин има доста бездомници, които наподобяват като мен, може би с работа, с всички благоприятни условия. Просто не може да намериш дом и се оказваш скитник.
Елеонора

В Берлин трансформират остарялото летище в бежански център със стотици жилищни фургона.

Местните управляващи споделят, че е нужна по-голяма финансова поддръжка, изключително като се има поради инфлацията.

В Германия се следи 78% нарастване на молбите за леговище през първите четири месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната.

Правителството даде обещание в допълнение финансиране в размер на 1 милиарда евро, само че съгласно някои политици това не е задоволително.

В Бранденбург, в непосредствена непосредственост до Берлин, има проекти за създаване на 3 хиляди жилищни фургона през тази година.  

Според Петра Будке - член на Народното събрание на провинцията, това не е дълготрайно решение, а разрешителните за градеж би трябвало да бъдат опростени.

 
В бъдеще в действителност би трябвало да построим доста повече жилища и би трябвало да стартираме в този момент. Бюрократичната процедура лишава доста, доста дълго време. Може да бъде съкратена. Това в действителност би помогнало доста.
Петра Будке, член на Народното събрание, Зелени

Кристина Йовановски, Euronews: Предизвикателствата не са единствено в неналичието на доставки и запаси. Имаше и митинги в цяла Германия поради проектите за повече места за настаняване. Някои от тези демонстрации бяха проведени от извънредно десни политици, които са срещу да има повече бежанци в техните градове.

Елеонора би трябвало да напусне сегашния си апартамент тази седмица. Тя ще отседне при другари за известно време, само че не знае какво ще прави по-късно.

Обмисля да се върне в Украйна.

 
Не желая да оставам жив и да диря квартира всякога или да съм гладна. Просто желая да пребивавам пълноценно живота си и избирам да пребивавам малко, само че по-щастливо с всички страсти.
Елеонора

Правителството търси решение с локалните управляващи по отношение на работата с търсещите леговище. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР