Около две години е продължителността на последните съвременни пандемии. Още

...
Около две години е продължителността на последните съвременни пандемии. Още
Коментари Харесай

Вирусолог със супер новина: Идва краят на пандемията

" Около две години е продължителността на последните модерни пандемии. Още повече, че тази към този момент мина платото и стартира да слиза надолу - т.е. тя отива в своя натурален свършек. Така, че тази е във времевите рамки като дълготрайност, имайки поради последните към 100 години. Като изключим чумата при, която към 50 на 100 от популацията в Европа е било изгубено ".

Това съобщи за БНР доцент Велислава Терзиева, шеф на Лаборатория по вирусология в УМБАЛ " Лозенец " и теоретичен служащ в Института по биология и имунология на размножаването - " Акад. Кирил Братанов " - Българска академия на науките.
свързани новини27546на 15.02.2022
" Тази има няколко отличителни черти: бързо разпространяване и то в целия свят и това, че имаше доста необикновен ход от имунологична и клинична позиция. Това е, че някои хора се разболяха тежко, съдбовно даже, а други даже не схванаха, че са преболедували. Мутацииите на вируса са нещо естествено - това е заложено в тяхната биология и то е за вирусът да оцелее. Също да се оправя и да оцелява даже при съществуване на лекуване или ваксини.

Освен това, в днешно време с бурното развитите на науката в медицината, в границите на няколко седмици ние учените можем да създадем характерност на вируса и да откриваме новите разновидности, по тази причина и толкоз доста бяха открити. И като имаме поради какъв брой бързо се популяризира и информацията през днешния ден, това докара до доста по-добра осведоменост на общестовото какво се случва в научните лаборатории ", разясни доцент Терзиева.

Тя съобщи още, че съгласно последните данни на специалистите, епидемиолозите, пандемията си отива.

" Дори да има някакъв растеж на случаите, нещата отиват към това COVID-19 да се трансформира в ендемичен вирус. Вече имаме доста преболедували, имаме доста преболедували, без да са регистрирани, имаме доста имунизирани, това без подозрение се отразява на хода на инфекцията и на съществуването на вируса. Така че, евентуално е към този момент да слизаме от това плато, от този пик и вирусът да бъде доста по-малко рисков и по-малко рисков за хората. Много е вероятво вирусът да остане като част от нашия обичай, сходно на грипа. Това сигурно не може да се каже въпреки всичко изрично ", сподели още доцент Терзиева.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР