Около 96 000 са регистрираните безработни от началото на кризата

...
Около 96 000 са регистрираните безработни от началото на кризата
Коментари Харесай

24 000 души са започнали работа от началото на кризата

Около 96 000 са записаните безработни от началото на рецесията с ковид. Това разгласи заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова в утринния блок на Българска национална телевизия.

24 000 души са почнали работа от началото на рецесията. Основните браншове, които са назначили служащи, са в областта на услугите, търговията, селското стопанство, обществените услуги и патронажа.

165 000 са хората, които са съумели да си запазят работата. До момента 150 компании са получили заеми, в това число и обществени предприятия.

Мярката " 60/40 " е ориентирана към компаниите и бизнеса, които не могат да работят или които имат понижени обороти. До момента над 10 000 са подадените заявки. Около 12 млн. лева са разплатените средства. Смисълът на мярката е да бъдат подкрепени служащите с краткосрочна мярка до 3 месеца, посочи зам.-министърът.

Зорница Русинова чака от 1 юли вредите от безработицата да намалеят поради началото на туристическия сезон.

Русинова изясни, че от началото на рецесията с ковид в домовете за възрастни хора е лимитирано свиждането и посещаването, само че рецесията допуска да не се понижава стандартът и да не се понижава броя на всяка една услуга.

Една от първите ограничения, ориентирана към локалните управляващи, е обслужването с патронажна грижа възрастни хора или самотноживеещи. За тази цел са обезпечени 45 млн. лева от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", сподели тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР