Около 80% от домакинствата в украинската столица Киев нямат ток

...
Около 80% от домакинствата в украинската столица Киев нямат ток
Коментари Харесай

Руската формула на терора. Без ток и вода в почти цял Киев. Зеленски призова за намеса на ООН


Около 80% от семействата в украинската столица Киев нямат ток и вода след следващата масирана съветска ракетна офанзива в сряда, предава ДПА, базирайки се на локалните управляващи. Заради обстрелите в цялата страна бяха изключени.

" Всички общински служби работят, с цел да възстановят електроснабдяването и водоснабдяването в Киев допустимо най-скоро ", заяви в изказване кметът на 3-милионния град Виталий Кличко .

На този декор преди ден, в която дефинира Русия като " страна, спонсор на тероризма " и " страна, която употребява терористични средства ".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски прикани във видеоконферентна връзка Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да предприеме дейности за преустановяване на съветските удари по енергийни обекти в страната му, които оставят популацията без водоснабдяване и електричество на прага на зимата, заяви Ройтерс.

" Това е съветската формула на терора ", сподели Зеленски, припомняйки, че в сряда против Украйна са били изстреляни към 70 съветски ракети , които са поразили лечебни заведения, учебни заведения, транспортна инфраструктура и жилищни региони.
" Престъпление против човечеството "
" При температури под нулата няколко милиона души са без електроснабдяване, без отопление и без вода, това явно е закононарушение против човечеството ", сподели още украинският президент, призовавайки Съвета за сигурност за " доста твърда реакция ".

По думите на Зеленски интернационалната общественост не може " да става пленник на един интернационален терорист ", намеквайки за правото на несъгласие на Москва, което блокира всяка резолюция против съветската експанзия в Украйна.

Той упорства Русия да загуби правото си на глас в Съвета за сигурност, тъй като тя " прави всичко, с цел да трансформира един енергиен генератор в по-мощен инструмент от Устава на Организация на обединените нации ".

" Убийството на цивилни, разрушаването на гражданска инфраструктура съставляват терористичен акт. Украйна продължава да изисква съдбоносен отговор от страна на интернационалната общественост на тези закононарушение ", написа по-рано в Туитър украинският президент, настоявайки за незабавно съвещание на 15-чления Съвет за сигурност.
Зимата като оръжие
Американската посланичка в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че съветският президент Владимир Путин " явно употребява зимата като оръжие, с цел да аргументи голямо страдалчество на украинския народ ". Според нея Кремъл ще се опита да замрази страната, с цел да я подчини.

Посланикът на Русия в международната организация Василий Небензя пък възрази, че разпоредбите на Съвета за сигурност не позволяват Зеленски да се включва по видеоконферентна връзка. Руснакът дефинира изказването на украинския президент като " безразсъдни закани и ултиматуми ".

Официалната позиция на Москва е, че вредите по енергийната инфраструктура на Украйна са нанесени от ракети, изстреляни от личната ѝ противовъздушна защита и по тази причина прикани Запада да спре да я доставя с такова въоръжение. Това изказване обаче не е доказано от други източници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР