Около 80 кметове на общини от Балканите присъстват на събитието.

...
Около 80 кметове на общини от Балканите присъстват на събитието.
Коментари Харесай

Ударно участие на български кметове в срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40 в Атина

Около 80 кметове на общини от Балканите участват на събитието. В Атина започва срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40 в Атина. България се съставлява от кметовете на София, Пловдив, Бургас, Кърджали, Белица, Карнобат, Димитровград и Велико Търново.

Програмата на срещата планува доклад за активността за една година от учредяването на Мрежата. Ще бъдат признати Стратегически документ за градска дипломация и План на Мрежата.

" B40 е организация, която събира общините от Балканите и се веселя, че Белица въпреки и дребна община може да бъде един до друг графове като Истанбул, Атина, Тирана. Убеден съм, че посредством тази организация на Балканите можем да спомагаме за доближаването на градовете и народите от съответните страни. Въпреки историческите наслагвания от опълчването и войните, даже тук на Балканите тази самодейност ще спомага за поддържане и отстояване на демократичните правила и идеали, тъй като виждаме че демокрацията не е нещо извоювано вечно, а би трябвало да се отстоява непрекъснато ", съобщи пред " Труд ", кмета на община Белица, Радослав Ревански.



Организацията на балканските градове, която сплотява общини от 11 страни, беше създадена  през 2021 година по самодейност на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу. Учредители  са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

Какво е В40?

Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширение и одобряване на партньорства, които дават опция за намиране на ефикасни местни решения на световните проблеми.

Инициативата е построена на разбирането, че по-доброто съдействие сред балканските градове в разнообразни аспекти ще сътвори по-добро бъдеще и европейска вероятност за градовете и жителите. Амбицията на организацията е да развива локалната народна власт, като опора за мира и стабилността на Балканите и в Европа.

Допълнителен аспект в работата на самодейността В40 е съдействие за развиване на институционалния потенциал на всички членуващи градове и за увеличение на техния капацитет.

Кметът на община Белица, Радослав Ревански ще се срещне в коридорите със свои сътрудници от Гърция, с цел да обсъдят тактика за взаимно развиване на община Белица с погранични общини от Гърция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР