Около 700 гребци от 40 държави се очакват в Пловдив

...
Около 700 гребци от 40 държави се очакват в Пловдив
Коментари Харесай

Над 700 състезатели на Световната купа по гребане в Пловдив

Около 700 гребци от 40 страни се чакат в Пловдив за Световната купа по гребане, която ще се организира от 10 до 12 май 2019 година, разгласи ръководителят на организационния комитет Иван Попов. Според разпоредбите на FISA (Световната федерация по гребане) всяка година има общо три кръга за Световната купа и след Пловдив са надпреварите в Познан и Люцерн. Правото да бъдем домакини спечелихме преди две години в Съединени американски щати. Досега Пловдив не е провел това съревнование.

„ Уверен съм, че след Световното състезание в Пловдив през 2018 година, което е най-голямото съревнование в календара на FISA, сегашната организация няма да бъде проблем за нас. Организационният комитет и Пловдив имат добър опит, тъй като през последните шест години дружно сме организирали най-големите вероятни надпревари по гребане. В Организационния комитет няма промени -хората си знаят работата, даже задграничните доброволци, ангажирани със съдийството, са същите.

Единствените ни терзания са свързани с времето - надпреварата е доста малко и не могат да се отсрочват сериите. Програмата е толкоз плътна, че някои състезатели, които ще се борят за влизане във финала, може да вземат участие и в две гонки в петък и събота.

В трите спортни дни ще има общо 20 дисциплини - 6 за гребците от леката категория и 14 за гребците от тежката категория ", съобщи Попов.

Състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив е първа инспекция за тимовете за сезона. Голямата цел на всички е Световното състезание по гребане през септември, а Пловдив ще бъде стартов тест за него. България ще взе участие с четири лодки на Световната купа по гребане, която ще се организира в Пловдив от 10 до 12 май.

В стартовете ще ни съставляват Кристиан Василев и европейската шампионка за дами до 23 години Десислава Георгиева на скиф, както и двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски. От надпреварата поради травма обаче отпада европейският първенец и бронзов медалист от Световно състезание за младежи Борис Йотов, който през предходната година взе участие на шампионата на планетата в Пловдив в двойка скул с Кристиан Василев.

Практиката е да се събират точките от трите кръга за Световната купа по гребане, с цел да се излъчат спечелилите за 2019 година в гребните дисциплини. За Пловдив надпреварата ще значи с изключение на интернационален авторитет, само че също и доходи от 1200-1500 чужденци, които ще бъдат в града от 5 до 7 дни.

Събитието ще уважат Светла Оцетова - механически шеф на FISA, Камерън Алън - учредителен управител на FISA, Мат Драпер - механически пратеник на FISA, Бернд Шумахер - член на организационния комитет в Пловдив, заместник-кметът Георги Титюков, ръководителят на Организационния комитет Иван Попов и Даниел Христов.

За хидратацията на всички състезатели по време на Световната купа ще се погрижи „ Нова Трейд " ЕООД, като поддържа спортистите с нужното им количество изворна вода „ Бачково ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР