Около 60% от проверените антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната

...
Около 60% от проверените антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната
Коментари Харесай

60% от проверените фиджет спинери са опасни

Около 60% от тестваните антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол не дават отговор на условията за сигурност. За неизрядните артикули са формирани 66 акта на обща стойност над 50 хиляди лева, оповестиха от организацията.

Извънредната инспекция започва в края на месец юни като в нейния ход бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 типа спинери, част от които бяха дадени за проучвания и в лаборатория.

Позитивната констатация, след проучванията е, че предлаганите спинери на българския пазар не съдържат олово и живак над допустимите граници. Обстоятелство, което е било установявано при сходни инспекции в трети страни и което крие риск, тъй като тези артикули се употребяват главно от деца.

Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от тестваните спинери.

99 броя са без маркировка за сходство, 141 модела са без посочено название и адрес на виновния стопански оператор, който ги е пуснал на пазара и 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида).

По време на инспекцията са закупени мостри за изпитване в лаборатория - два от тях са направени от корав полимер и един от метал. Получените резултати демонстрират, че образците, направени от корав полимер при естествена приложимост (падане) отделят дребни елементи, които могат да се обхванат от дете.

На съображение получените при изпитването резултати и осъществената оценка на риска е открито, че тези спинери, носят сериозен риск при използването и те ще бъдат оповестени в Европейската система за бързо предизвестие за рискови нехранителни артикули – RAPEX. Към несъответстващите артикули ще бъдат подхванати съответните законови ограничения, като досега са спрени със заповеди 97 разнообразни типа спинери.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР