Около 5000 за 444 хил. лв. са купени от старта

...
Около 5000 за 444 хил. лв. са купени от старта
Коментари Харесай

Е-винетка от 1 януари, толполиция ще проверява

Около 5000 за 444 хиляди лева са купени от старта на новата система

За първи път в България от следващата година водачите ще заплащат по електронен път такса за прилагане на пътища. От 1 януари се вкарва електронна винетка, от август за камионите над 3,5 тона ще се заплаща толтакса като модерни способи за събиране на такси за потребление на републиканската пътна мрежа.

Така ще се генерира запас, който да бъде вложен в възстановяване на инфраструктурата, както и в строителството на нови пътища. Новата система ще е измежду най-модерните в Европа. Всеки стадий - от заплащането на таксата до контрола по пътищата, е основан на съвременни технологии.

Около 5000 електронни стикера за съвсем 444 хиляди лева са купени от старта на новата система на 17 декември. 35 100 хартиени стикера са конвертирани в електронни.

Операцията не е

наложителна,

защото винетките на стъклото на автомобила са с годност и следващата година и те ще продължат да се употребяват. Експерти обаче предлагат конвертирането, с цел да пътуват удобно водачите и да не бъдат спирани на пътя.

Дори и това да се случи, те

няма да бъдат

считани за

извършители

на пътя,

щом стикерът им важи и следващата година. Задължително е обаче те да запазят стикера върху стъклото. Конвертирането, както и пазаруването на електронна винетка изискват минимално време – под 2 минути.

Електронна винетка може да се купи и посредством профилирания уебсайт www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване, които е планувано да бъдат ситуирани по Граничен контролно-пропусквателен пункт и комерсиалните обекти. Запазва се и обичайният метод за продажба - в брой в търговски обекти и в регионалните пътни ръководства.

На уеб страницата и на терминалите ще се заплаща с кредитна и дебитна карта, а през уеб страницата ще става и посредством банков трансфер. Ако изберат последния, водачите би трябвало да плануват 1-2 дни, които са нужни, с цел да се отрази заплащането в системата, както и при всички банкови заплащания.

Необходимо е потребителят първо да избере какъв артикул ще употребява - уикенд, седмична, тримесечна или годишна винетка. За облекчение в уеб страницата и в мобилното приложение автоматизирано е посочена българска народност на регистрационния номер. Чужденците, които би трябвало да купят електронна винетка, ще могат да го създадат на още седем езика – британски, немски, съветски, турски, гръцки, сръбски и румънски.

След избор на страната, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се вкарва регистрационният му номер. Вписването на знаците от регистрационния номер на пътните транспортни средства в уеб страницата и мобилното приложение за пазаруване на електронна винетка може да бъде и на кирилица, и на латиница. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват. Буквените знаци от регистрационния номер се изписват с основни букви. След това се избира интервал на годност на винетката. Системата автоматизирано пресмята коя е крайната дата за валидността на винетката.

Всички водачи би трябвало да изберат категорията на автомобила си и да изпишат вярно регистрационния му номер. Системата разрешава е-винетката да бъде задействана с дата

до 30 дни

най-късно от

момента на

пазаруването ѝ

Има алтернатива по избор да бъде въведен имейл адрес, на който потребителят да получи противоположна квитанция. Не е нужно да я разпечатва, нито да я носи в автомобила си, нито да я показва на контролните органи. След като получи идентификационен номер на трансакцията за купена винетка, клиентът може да изтегли файла с квитанция или да вкара електронен адрес, на който да я получи, и по-късно да завърши процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след пазаруване на винетката тази информация ще бъде въведена в системата и всеки самичък ще може да ревизира дали тя е годна. За правоприлагащите органи се вижда, че купената е-винетка е годна, че към момента не е употребена и ще бъде дейна от 1 януари 2019 година

Е-винетката е държавна такса, надлежно при сбъркана трансакция или покупка на е-винетка във всички регионални пътни ръководства би трябвало да бъде подадена

писмена молба

в свободен текст,

който коментира обстановката. Ако потребителят има разпечатана квитанция за покупката, това би помогнало доста за бързото разяснение на случая.

Контрол на пътя ще реализират профилирани мобилни екипи на Националното толуправление, както и от органите на Министерство на вътрешните работи, а на граничните пунктове - и от чиновниците на Агенция “Митници ”.

Ако засекат извършител на пътя, той ще може

да заплати на

място

обезщетителна

такса

Това ще става само посредством дебитна карта. Тази междинна глоба е заимствана от интернационалната процедура и ще дава опция на хората, които карат, без да са платили такса, да си спестят съставянето на акт за определяне на административно нарушаване.

В България няма да има бариери, както в другите страни. Толекипите ще разполагат със особено оборудвани коли, които посредством сателитна връзка ще разпознават дали преминаващият автомобил попада в системата, или не е платил такса. След възнаграждение на обезщетителна такса пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, само че на идващия ден, в случай че не се закупи, още веднъж ще се счита за нарушаване.

При отвод таксата да се заплати на място ще се сформира акт за нарушаване и ще се лишава синият ваучър на автомобила, както е при останалите нарушавания на Закона за придвижване по пътищата.

Предвижда се обезщетителната такса за леки коли да бъде 70 лв., за тежкотоварни транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса от 3,5 до 12 тона - 125 лева, и за транспортни средства с тегло над 12 тона – 175 лева

Покритието на пътната мрежа със стационарни контролни рамки за България следващата година с стартирането на толсистемата ще е два пъти повече от междинното за Европа. В Унгария са 101 рамки и 50 мобилни екипа против 295 стационарни и 55 автомобила за България. Това значи, че коефициентът на успеваемост при контрола ще да обхване сигурно 40-46% от трафика.

Хората с увреждания ще продължат да ги получават гратис

Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за приемане на безвъзмездна електронна винетка, персонално в дирекция “Социално подкрепяне ” по сегашен адрес, с писмо посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път според Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Дирекциите “Социално подкрепяне ” обработват и утвърждават документите в 7-дневен период от подаването им.

Агенцията за обществено подкрепяне ще изготвя и дава по електронен път посредством предпазен канал на Агенция “Пътна инфраструктура ” дневна поръчка по пример за издаване на безвъзмездни годишни електронни винетки.

В период до края на работния ден, идващ деня на приемане на дневната поръчка, пътната организация ще издава безвъзмездна годишна електронна винетка със период на годност една година.

Няма да е належащо хората с увреждания да вървят повторно до дирекциите “Социално подкрепяне ”.

С един банков превод - доста винетки

Системата за пазаруване на електронни винетки разрешава благодарение на един банков превод юридическити лица да купуват до 100 електронни винетки, освен това такива, които са с друг период на деяние и за разнообразни категории транспортни средства. Целта е оптимално облекчение на компаниите, които имат огромен автопарк. Взети са всички ограничения за сигурността на посещаващите страницата www.bgtoll.bg. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР