Около 5000 души се събраха в Солун в неделя, за

...
Около 5000 души се събраха в Солун в неделя, за
Коментари Харесай

В Солун се състояха масови протести срещу издаването на нови лични карти

Около 5000 души се събраха в Солун в неделя, с цел да стачкуват против нов вид персонална карта, която ще бъде въведена по-късно този месец, оповестява електронното издание на в. Kathimerini.

Носещи гръцки флагове и транспаранти, протестиращите се събраха пред емблематичната Бяла кула на града, скандирайки лозунги и националния химн. Те пуснаха тирада на починалия някогашен глава на Гръцката православна черква, архиепископ Христодулос от Атина, който предизвести за враговете на гръцкия народ.

По-късно минаха през центъра на града, преди да се разпилян без произшествия.

Машинночетимите карти ще заменят типа на издадения сега документ за идентичност и ще съдържат същата информация, като име, име на родителите, адрес и височина. Единствената спомагателна информация, кръвната група, не е наложителна.

Но картите са въодушевили теории на конспирацията и някои хора настояват, че новите документи за идентичност съдържат чипове, които ще разрешат на управляващите да дефинират местоположението на картодържателите или даже да управляват мозъците им.

Премиерът Кириакос Мицотакис сподели на съвещание на кабинета, че документите за идентичност няма да съдържат „ никакви чипове, камери или подслушващи устройства “.

Религиозните връзки на протестиращите съставляват проблем за църквата на Гърция, някои от чиито епископи предизвикват митингите.

Следващият уикенд в столицата Атина ще се организира протестен протест.

Новите документи за идентичност, които дават отговор на общоевропейски стандарт, ще станат наложителни до август 2026 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР