Около 50 000 руски граждани се очаква да дойдат в

...
Около 50 000 руски граждани се очаква да дойдат в
Коментари Харесай

Руски туристи почти няма да има, продават имотите си у нас

Около 50 000 съветски жители се чака да дойдат в България тази година с полети през Истанбул, Дубай и Белград, част от тях с парцели в България, предвижда пред Българска телеграфна агенция доцент доктор инж. Румен Драганов, дълготраен специалист в областта на туризма и учител. Това обаче е минимумът, който те са постигнали през пандемичната 2020 година - за съпоставяне в предишни години са били 550 000, в годините на социализма надхвърляха милион, уточни Драганов.

Макар да не разполага с точни данни, той допусна, че тези парцели в България са повече от 200 000 - освен по морето, а и навътре в страната, като някои от тях са владеене и на фамилии в смесени бракове.

" За някои руснаци е доста добре, че имат парцели тук тъкмо в тази обстановка, тъй като България е сигурна дестинация. Има и такива, които не са съгласни със протичащото се в Русия и желаят да се дистанцират ", разяснява той.

Загубен ли е съветският пазар на туристи у нас? В този миг - да, безапелационен е Драганов, който е шеф на Института за разбори и оценки в туризма. Според него обаче пазарът сигурно ще се възвърне, когато интернационалната конюнктура го разреши.

" Има съветски жители, които продават жилищата си, само че аргументите са главно стопански, никога не се базират на отношението на българите към руснаците, в противен случай, усещат се доста по-стабилно тук и имат доста по-голямо предпочитание да почиват тук, вместо да вървят да вземем за пример в Турция ", демонстрират наблюденията на Христо Николов, ръководител на Управителния съвет на Сдружение " С Русия за религия, единство и просвета - Несебър ", в което членуват над 550 души, повече от половината от които са руснаци. Сдружението съществува от 2016 година, като първичната му концепция е била приобщаване на съветската диаспора у нас посредством разнообразни културни празнувания.

Санкциите на Европейски Съюз обаче изрично им въздействат отрицателно. Заради възбраната за полети, руснаците с парцели у нас пътуват през Турция, което доста оскъпява визитите им. Христо Николов дава и съответен образец: " От Санкт Петербург полет през Сочи и през Турция е коствал на пътуващ 1500 евро, това е голяма сума ".

Половината съветски парцели в Поморие са продадени

Известният като " Малката Русия " квартал в Поморие пустее, а наклонността е за продажба на наличните жилища в него. " В момента съветска тирада не се чува в града ", сподели кметът на Поморие Иван Алексиев.

По думите му отливът е почнал още преди две години с настъпването на пандемията и ограничението на пътуванията. " Все по-малко съветски жители започнаха да идват, инфлацията и сриването на съветската рубла също им повлия и стартира този развой на продажба на жилища, който към този момент тече две, дори трета година. Основно съветските жители, които имат благосъстоятелност, идват през лятото. Миналото лято и по-миналото нямаше толкоз доста руснаци, а поради войната в Украйна всеобщо се продават жилища, които са тяхна благосъстоятелност ", уточни той.

В момента извънредно дребен брой руснаци са в Поморие, а като благосъстоятелност в последните две-три години най-малко половината жилища са продадени, сподели още кметът.

Наблюденията му демонстрират, че войната в Украйна не ги е предиздвикала да дойдат у нас и сега по-скоро си стоят в Русия. " Зимата при нас бяха главно по-възрастни хора, пенсионери, на които климатът им понася и техните близки им оказват помощ, само че очевидно са се прибрали, сега не ги виждам в града ", сподели Алексиев.

Продават се парцели, само че не на безценица

Има ли пазар сега за парцелите " втори дом "? И да, и не. Не липсват руснаци, искащи да продадат собствеността си у нас, само че на процедура това в този момент е невероятно. Такива парцели в България са владеене най-много на средностатистическия руснак, който постоянно е изтеглил и заем за покупката, и са добити против немалки суми, сподели Гинка Тодорова, шеф на Агенция за недвижими парцели " Ем Джи Естейт " (MG Estate) с офиси в Бургас и в Приморско. Обезценяването на съветската рубла принуждава част от притежателите да се разделят с недвижимостите. Друг удар идва с коронакризата, а войната в Украйна дефинитивно изправя доста от тях пред обстановка без избор.

Пътуването им до България е мъчно и скъпо, за някои е проблем да обслужват заемите си, които са в евро, има разноски за поддръжка на парцел, който в последна сметка не могат да употребяват, изброява Тодорова. Така решението за продажба идва естествено, само че глобите против Русия и съответно тези, свързани с разплащанията, на процедура замразяват тези покупко-продажби.

По думите й макар цялостната обстановка не може да се чака тези парцели да бъдат купени на безценица и се оферират на цени, съответни на пазара сега.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР