Около 5,3 милиарда от приблизително 16-те милиарда мобилни телефони, притежавани

...
Около 5,3 милиарда от приблизително 16-те милиарда мобилни телефони, притежавани
Коментари Харесай

5,3 милиарда мобилни телефони ще станат отпадъци през 2022 г.

Около 5,3 милиарда от почти 16-те милиарда мобилни телефони, притежавани по света, евентуално ще бъдат изхвърлени през 2022 година, обявиха специалисти, призовавайки за повече преработване на постоянно съдържащите се в тях рискови материали.

Подредени един върху различен, толкоз доста излезли от приложимост телефони биха се издигнали на 50 000 км, което е повече от 100 пъти по-високо от Международната галактическа станция, откри изследователският консорциум WEEE.

Въпреки че съдържат скъпо злато, мед, сребро, паладий и други съставни елементи, които могат да бъдат рециклирани, съвсем всички тези ненужни устройства ще бъдат складирани, изхвърлени или изгорени, което ще аргументи обилни вреди на здравето и околната среда. " Смартфоните са едни от електронните артикули, които провокират най-голяма угриженост у нас ", съобщи Паскал Лерой, общоприет шеф на WEEE Forum, съдружие с нестопанска цел, представляващо 46 организации за отговорност на производителите. " Ако не рециклираме съдържащите се в тях редки материали, ще се наложи да ги добиваме в страни като Китай или Конго ", сподели Лерой пред Агенция Франс Прес.

Излезлите от приложимост мобилни телефони са единствено върхът на айсберга от 44,48 млн. тона електронни боклуци, които се генерират годишно в международен мащаб и не се рециклират, съгласно световния мониторинг на електронните боклуци за 2020 година

Според изследване, извършено в 6 европейски страни от юни до септември 2022 година, доста от петте милиарда телефони, изтеглени от обращение, ще бъдат непокътнати, а не изхвърлени на боклука. Това се случва, когато семействата и компаниите не помнят мобилните телефони в чекмеджета, дрешници, шкафове или гаражи, вместо да ги занесат за ремонт или преработване. В момента в средностатистическото европейско семейство се натрупат до 5 кг електронни устройства на човек, се показва в отчета. Според новите констатации 46% от 8775-те интервюирани семейства считат, че евентуална бъдеща приложимост е главната причина за трупането на дребно електрическо и електронно съоръжение. Други 15% натрупат своите джаджи с желанието да ги продадат или подарят, а 13% ги пазят заради " сантиментална стойност ".

" Хората нормално не осъзнават, че всички тези на пръв взор незначителни предмети имат огромна стойност и дружно на световно равнище съставляват големи количества ", сподели Паскал Лерой. " Но електронните боклуци в никакъв случай не се събират непринудено заради високата цена. Ето за какво законодателството е от значително значение. "

Този месец Народното събрание на Европейски Съюз одобри нов закон, съгласно който от края на 2024 година USB-C би трябвало да бъде обединен стандарт за зарядно устройство за всички нови смарт телефони, таблети и фотоапарати. Очаква се този ход да докара до годишни икономии от най-малко 200 млн. евро и да понижи повече от хиляда тона електронни боклуци в Европейски Съюз всяка година.

Според Кеес Балде, старши теоретичен експерт в Института на Организация на обединените нации за образование и проучвания (UNITAR), законодателството в Европа е провокирало по-високи равнища на събиране на електронни боклуци в района спрямо други елементи на света.

" На европейско равнище 50-55% от електронните боклуци се събират или рециклират ", споделя Балде пред Агенция Франс Прес. " В страните с ниски приходи нашите оценки се срутват до под 5 %, а от време на време даже под 1 %. "

В същото време хиляди тонове електронни боклуци се изпращат всяка година от богатите страни - в това число от членовете на Европейския съюз - в разрастващите се страни, което усилва тежестта на преработването им. В приемащата страна постоянно липсват финансови средства за безвредно отнасяне на електронните боклуци: рискови субстанции като живак и пластмаса могат да замърсят почвата, да замърсят водата и да попаднат в хранителната верига, както се случи наоколо до ганайско бунище за електронни боклуци. Изследванията, извършени в западноафриканската страна през 2019 година от IPEN и Basel Action Network, разкриха, че равнището на хлорирани диоксини в яйцата на кокошките, снесени наоколо до сметището Агбогблоши, покрай централната част на Акра, е 220 пъти по-високо от равнищата, позволени в Европа. " В Европа преместихме планини ", сподели шефът на WEEE Forum Паскал Лерой. " Сега предизвикването е да пренесем знанията в други елементи на света. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР