Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които

...
Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които
Коментари Харесай

Около 48 млн. евро от ЕС ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас



Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат ориентирани към украинските бежанци у нас . Това разяснява вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова по време на полемика в Дома на Европа на тематика " Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България ", представена от Българска телеграфна агенция.
Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на страните членки от Европейски Съюз, предопределени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове. Тези 148 млн. евро от Европейски Съюз по REACT-EU са предплатено заплащане по тази стратегия – средства, заделени за солидарно подкрепяне на страните членки по време на Covid пандемията, уточни Константинова.

" Надявам се в границите на идната седмица да пуснем мярка, обвързвана с поддръжка на претовареност - подкрепяне с наем за три месеца през работодателя и по този метод да подтикваме наемането на бежанци от Украйна ", изясни Константинова. Тя добави, че се бърза и с други две ограничения, свързани с поддръжка на Неправителствени организации бранша за работа на терен и създаване на центрове за деца. 

Тя уточни, че България е преди всичко в Европейския съюз по % издадени документи за краткотрайна протекция на бежанци . Към днешна дата този % надвишава 85%.

В България са минали над 200 хиляди души, които бягат от войната. У нас са останали към 100 хиляди , изясни вицепремиерът. Според нея страната ни се оправя добре с посрещането и даването на помощ за бежанците, като на територията на страната към този момент работят към 200 гишета за регистрация. Предстои идната още по-сложна задача – да начертаем пътя за приобщаването им в България, добави още Калина Константинова. 

Парите, които ще употребява България за настаняване, храна и опазване на здравето на украинските бежанци, ще бъдат 100 % заплатени от Европейския съюз, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Всяка страна, която приема украински бежанци и броят им е равностоен на 1% от популацията на страната, получава поддръжка от европейския бюджет , разясни Новаков и акцентира, че в границите на Съюза има два механизма за поддръжка, по които са мобилизирани към 17 милиарда евро. 

Осигуряването на заслон и издръжка за първите дни от идването на бежанците, легализирането на статута им и всички документи са значими, само че те са единствено основата, идната стъпка, която е по-важна, е интеграцията , съобщи по време на полемиката евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Елена Йончева.

Председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и държавния щаб за бежанците - Оперативната координационна група, разгласи, че заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от ограниченията, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под краткотрайна протекция . Тази мярка е съгласувана с работодателите и по този метод ще им " се развържат ръцете " на локално равнище да търсят вид за настаняване. Цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да стартират работа.

В полемиката взе участие и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. По думите му Министерство на вътрешните работи се оправя сполучливо с регистрацията за краткотрайна протекция на бежанците, а граничните служители на реда, които са първите, посрещащи на границата бягащите от военния спор в Украйна, ползват задоволително прецизен надзор.  Разработен е рисков профил, със съдействието на ДАНС, с цел да не се допусне на територията на страната да обхванат лица или групи, които вероятно биха заплашили директно или индиректно национална сигурност .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР