Около 45% от родителите на деца в предучилищна възраст четат

...
Около 45% от родителите на деца в предучилищна възраст четат
Коментари Харесай

31% от родителите четат на детето ежедневно, всеки пети не о...

Около 45% от родителите на деца в предучилищна възраст четат книги на своите хлапета сред 2 и 5 пъти в седмицата. Други 31% го вършат всеки ден. Всеки пети обаче признава, че книгата го събира с детето по-рядко от един път седмично или пък това въобще не се случва.



Това демонстрират данните от изследване, което пловдивска детска градина инициира измежду родители. Поканихме ги да попълнят онлайн въпросник през нашата Facebook страница, където има опция да изкажат мнение освен фамилии на наши деца, а и други родители, които се вълнуват от тематиката, споделя директорката на ДГ „ Буратино “ Кристина Йончева.



Конкретният мотив бил Денят на детската книга, само че концепцията е да се стъпи на резултатите, въпреки и непредставителни по разпоредбите на социолозите, и да се провеждат начинания, които трайно и дълготрайно да развиват интереса към четенето, приобщавайки към това и деца, и възрастни.

От откликналите в анкетата на-голям дял - 58,8%, са родителите на възраст над 35 години. Между 30 и 35 година са 37,3 на 100, а останалите са по-млади. Около половината имат по две деца вкъщи.



Електронната анкета първо 

  снема профила на актуалния родител - по-скоро четящ или по-скоро неглижиращ книгата.

Най-голям е делът на тези, които четат книги сред 2 и 5 пъти седмично - 36%. Други 31 на 100 протягат ръка към литература всекидневно. В същото време 27,5% признават, че го вършат рядко, а 6 на 100 - че въобще нямат време за такива занимания.

На въпроса каква литература избират за децата си, към половината от участниците в анкетата не конкретизират избрани желания и дават отговор „ всякаква “.

70% заявяват подготвеност да се включат в начинания с родители за приобщаване към четенето.

На въпроса по какъв начин съгласно тях може да се образува дълготраен интерес у децата към книгите, отговорите  са разнообразни. Преобладава позицията, че

  най-хубавият път е образецът на родители и учители.

Един от отговорите гласи: „ Заедно да изберем книга от книжарницата. Тя да е обвързвана с близки до детето места, герои и случки от българския обичай “.



Запитани по какъв начин съгласно тях да се разсъни и поддържа дълготраен интерес към български създатели, родителите отново виждат решението в даването на персонален образец от възрастните. Други обаче показват, че би трябвало да се промени езикът на писане за деца. Някои родители се пробват да заинтригуват с артистично четене. За други решението е слушане на приказки в аудиоформат. А един от участниците е написал: „ Просто се взима книга и се чете, без да се пропуща ден. Първоначално се образува навикът, а след това идва ползата “.

На това разчитат и в ДГ „ Буратино “. Екипът присъединил децата в поредицата от онлайн четения на известни български писатели. Поканил някогашни ученици на образователното заведение да почетат на дребните, а те пристъпили към тази задача с малко ужас и доста отговорно. Родители също гостували и чели книжки на децата в неофициална конюнктура на терасата. Децата пък разиграли куклен спектакъл по приказки с обичани герои. Направили си спектакъл на сенките. Превърнали ролки от тоалетна хартия в Кумчо Вълчо, Червената шапчица и баба ѝ.



По образеца на ДГ „ Буратино “ допитване до своите родители като част от политиките за приобщаване към четенето създали и други детски градини в Пловдив, да вземем за пример ДГ „ Наталия “.

Сега децата са пръснати по отмора и на село, а в детските градини работят със сборни групи. Но наесен срещите с книгата ще продължат с още забавни форми.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР