Около 400 000 деца под 5-годишна възраст са в опасност

...
Около 400 000 деца под 5-годишна възраст са в опасност
Коментари Харесай

Половината деца под 5-годишна възраст в Йемен тежко недохранени

Около 400 000 деца под 5-годишна възраст са в заплаха да умрат от остро недохранване в опустошения от войната и обеднял Йемен, предизвестиха организации на Организация на обединените нации, представени от " Франс прес ".

Те прецизираха, че половината от хората в най-уязвимата възрастова група или 2,3 милиона дребни деца се чака да страдат от тежко недохранване тази година.

" Тези цифри са следващият зов за помощ от Йемен, където всяко недохранено дете значи и семейство, което се бори да оцелее ", съобщи шефът на Световната стратегия по прехраната Дейвид Бийсли в взаимно изказване.

Броят на децата в Йемен с заплаха за живота от липса на храна се е нараснал до 400 000, което е нарастване с 22 % по отношение на 2020 година

" Повече деца ще умират с всеки минал ден, който мине без дейности ", посочи Хенриета Форе, началник на УНИЦЕФ, организацията за децата на Организация на обединените нации.

" Хуманитарните организации се нуждаят от незабавни предвидими запаси и безконтролен достъп до общности на място, с цел да могат да избавят животи ", прикани тя.

Агенциите на Организация на обединените нации предизвестиха, че към 1,2 милиона бременни или кърмещи дами също се чака да страдат от рисково недохранване през 2021 година.

" Кризата в Йемен е токсична композиция от спорове, стопански колапс и изострен дефицит на финансиране за обезпечаване на животоспасяваща помощ, която е извънредно нужна ", сподели Бийзли.

" Но има решение за глада и това е храна и завършек на насилието. "

Йемен е обхванат от кървава битка за власт, избухнала през 2014 година сред неговото държавно управление, подкрепено от Саудитска Арабия, и подкрепяните от Иран бунтовници-шиити Хути, които управляват столицата Сана и по-голямата част от северната част.

Днес милиони йеменци са на ръба на глада с разрушена стопанска система, учебни заведения и лечебни заведения съвсем не действат и десетки хиляди убити.

Според Организация на обединените нации над три милиона души са разселени и близо 80 % от 29-милионното население се нуждае от някаква форма на помощ за оцеляване.

Организация на обединените нации споделя, че през 2020 година е получила единствено 1,43 милиарда Долара от 3,2 милиарда Долара, нужни за финансиране на планове за помощ в Йемен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР