Около 330 000 незаконни преминавания са регистрирани на външните граници

...
Около 330 000 незаконни преминавания са регистрирани на външните граници
Коментари Харесай

Незаконните преминавания през границите на ЕС са най-високи от 2016 г.


Около 330 000 противозаконни прекосявания са регистрирани на външните граници на Европейски Съюз  през 2022 година, съгласно оценки, оповестени в петък от Frontex, граничната организация на Европейския съюз, оповестява " Политико ".

Това е най-високият брой от 2016 година и 64% нарастване от 2021 година, се споделя в отчета.

Близо половината от прекосяванията (145 600) идват от маршрута на Западните Балкани — повече от два пъти повече от миналата година. Този маршрут също сподели най-голямо нарастване на пресичанията измежду изследваните направления.

Терминът " западнобалкански маршрут " се отнася до кулоар, употребен от мигранти за прекосяване в Европейски Съюз през няколко страни на Балканите , а точно Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия .

Миналата година сирийци, афганистанци и турски жители са причина за най-вече прекосявания, съгласно данните, събрани от Frontex.
 Гърция подвига стоманена ограда по границата с Турция
Гърция подвига стоманена ограда по границата с Турция

За попречване на прекосяването на мигранти

Сирийците и афганистанците също са измежду най-често съобщаваните националности по източносредиземноморския маршрут (преминавания в България, Кипър и Гърция ), където броят на прекосяванията се удвои спрямо 2021 година

Около 13 милиона украински бежанци, на които беше предоставена специфична протекция от блока, откакто избягаха от разкъсваната от война страна и бяха преброени настрана, също пресякоха границите на Европейски Съюз през 2022 година Но по-малко от една четвърт от тях към момента бяха в рамките на Европейски Съюз до края на 2022 година година.

Въпреки че има необятна поддръжка за поддръжката на блока за Украйна измежду европейците , невижданото посрещане на украинските бежанци от страна на Европейски Съюз провокира обвинявания в расизъм, като критиците акцентират разликата в отношението към арабските и африканските бежанци .
 Петър Тодоров: Оградата се възвръща, само че все намират метод да я изрежат или прескочат
Петър Тодоров: Оградата се възвръща, само че все намират метод да я изрежат или прескочат

Около 164 000 мигранти са били спрени край Елхово предходната година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР