Около 300 000 лв. са необходими за ремонта на сградата

...
Около 300 000 лв. са необходими за ремонта на сградата
Коментари Харесай

Около 300 000 лв. са нужни за ремонта на сградата на певческо дружество “Ангел Букорещлиев“

Около 300 000 лева са нужни за ремонта на постройката на най-старото певческо сдружение в България " Ангел Букорещлиев ". Това разгласи диригентът Илиан Тиганев по време на благотворителния концерт през днешния ден в дом на културата " Борис Христов ". Пълна зала с аудитория, закупила си от специфичните предложения за събитието, приветства превъзходните осъществявания на хора, песните на френски и български на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски, взаимното осъществяване на Калоян Куманов, Ралица Ботева и Стилиян Дерменджиев, които възпламениха пристрастеностите с музиката на Пиацола. След тях на сцената излезе превъзходният цигулар и концерт занаятчия на Държавна опера-Пловдив - Мичо Димитров. Истински възторг провокираха и осъществяванията на хор " Детска китка " с диригент Златина Делирадева.
Прочетете още
На финала всички актьори се качиха да изпеят дружно " Тиха нощ, свята нощ ".

Добрата вест за певческото сдружение " Ангел Букорещлиев " пристигна от кмета Костадин Димитров, който персонално пристигна и поздрави артистите.

" Започвам с една добра вест - Община Пловдив гласоподава прехрана 36 000 лева, както и на Биг Бенд Пловдив. Отделно ще се включим в ремонта на постройката ви на Дановия рид, с цел да имате камерна зала и естествени условия за подготовки ", разгласи той от сцената и провокира аплодисментите на публиката.

Реконструкцията и реставрацията на близо 100-годишната постройка е наложителна, защото артистите работят при тежки условия. Прозорците са в сериозно положение, инсталацията не може да издържи при включването на отоплителни уреди. Дори и това обаче не стопира ентусиазма на хора и диригента Илиян Тиганев. Младият актьор е този, който се трансформира в птица Феникс за музикалната институция и с доста непримиримост и пристрастеност съумя да я върне както на национална сцена, по този начин и на интернационална.

Началото на хора е от 1895 година като Любителски мъжки хор, а за диригент е поканен Ангел Букорещлиев. Насърчени от триумфа, на 4 март 1896 година артистите и Ангел Букорещлиев основават Пловдивското певческо сдружение, което застава отпред на битката за културно превъзходство над гърците. През 1928 година Певческото сдружение се снабдява със лична постройка, в която реализира своята активност и до през днешния ден. Репертоарът им е разнороден и застъпва редица произведения от български композитори. Оркестърът и хоровите сформира развиват оживена концертна активност.

И по този начин и до днешни дни, над век по-късно, хористите на Пловдивското певческо сдружение не престават с възторг да поддържат пламъка на любовта към песента. 

Може да подкрепите идеята за набиране на средства за реституция и реорганизация на постройката на Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев " и по банков път:

IBAN: BG15SOMB91301060015602
Общинска банка АД.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР