Около 30 години загубите на вода са около 60 %

...
Около 30 години загубите на вода са около 60 %
Коментари Харесай

Експерт: Правителството се провали. Не държавата, а частни фирми са резервирали количества газ

" Около 30 години загубите на вода са към 60 % - това са и физически загуби и обири ". Това съобщи икономическият консултант на Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в ефира на Нова телевизия.

" Всяко едно нарастване на цената, би трябвало да съпътства намаляването на тези загуби. Защото другояче това нарастване не е целесъобразно ", добави той.

" За цената на газа към 25 000 компании ще бъдат наранени. Последното нарастване е 14%, само че дълготрайно ще е към 25%. Ще натовари браншове, които са значими за популацията. Това нарастване е много високо за бизнеса ", счита специалистът.

По думите му най-големият проблем е неналичието на предвидимост. " Увеличението за май бе несъмнено с доста огромно забавяне. Не е известно какви ще са цените за идващите месеци. Разчитаме и на газа от сделката на премиера със Съединени американски щати.

Проблемите с цените на силата започнаха доста преди месец февруари. Войната единствено усложни казуса, не го породи. Още предишното лято с цените на електрическата енергия започнаха проблемите поради либерализацията на пазара “, сподели още той.

По думите му държавното управление може да реагира с диверсификация на доставките на газ.

„ Правителството можеше да планува това. Частни компании са резервирали, надлежно държавните структури не са резервирали количества. Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите сътрудници от Румъния и Гърция. В момента какво може да направи приема такива ограничения, само че със значително забавяне. “, сподели още той.

" За бизнеса по-големият проблем са цените на електрическата енергия, само че спомагателен проблем е цената на газта. Очаква се повишаване на всички основни артикули. Липсата на предвидимост кара бизнеса да подписва контракти на високи цени за доставка. Това е един инструмент за хеджиране, за застраховка против изненадваща цена на ресурсите. Липсата на предвидимост е по-големият фактор за увеличение на цените в сравнение с физическото повишаване ", посочи Ножаров.

" Какво желае бизнесът – ограниченията за поддръжка да продължат до когато е нужно. В момента компаниите включват един запас, с цел да се застраховат ", уточни той.

По думите му в митинга, който за декларирали за 18 май, не се знае какъв брой хора ще се причислят, само че единствено 5-те национално приети работодателски организации съставляват 86% от Брутният вътрешен продукт на България и някъде 77-78% от работещите въобще.

" Засегнатите не битови консуматори от цената на електрическата енергия са 633 000 компании са на този пазар енергийния. Протестът е подсилен и от синдикатите. Работодателите не са удовлетворени от интензитета на разговора с държавното управление ", разяснява специалистът.

" Премахването на Данък добавена стойност за енергийните артикули не взема решение казуса. При акциза при цена 360 лева това към 2 лева би понижило цената, а за ДДС-то - другите компании работят съгласно конкуренцията ", пресметна той.

" Румънският образец е положителният образец. Там има поддръжка от страната. Защо не и при нас, като имаме форсмажорни условия – първо пандемията, а по-късно и войната ", попита риторично той.

По думите му, това, което държавното управление може да направи, с цел да се анулира митинга, е активност на разговора. В последните дни нито една от тези експертни срещи не се осъществя с дейното присъединяване на бизнеса. Няма разговор, което води до липса на предвидимост, а бизнесът работи дълготрайно ", съобщи Ножаров.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР