Около 20 процента от пълнолетните български мъже /или почти всеки

...
Около 20 процента от пълнолетните български мъже /или почти всеки
Коментари Харесай

Нареждаме се на 21-ва позиция по четене на книги в ЕС

Около 20 % от пълнолетните български мъже /или съвсем всеки пети българин/ и 30 % от българските дами /всяка трета/, са прочели най-малко 5 или повече книги през предходната година, демонстрират данни от разбор на Евростат, отдаден на културните привички на европейците и по-специално четенето на книги. По този индикатор страната ни е на 21-ва позиция в ЕС-28, при междинни данни - 42 % четящи дами в Европейски Съюз и 30 % - мъже, съобщи Българска национална телевизия.

Според проучване, оповестено на уеб страницата на Асоциация " Българска книга ", профилът на " четящия българин " е следният: просветен и живеещ в столицата или по-голям град. Четящият българин е най-вече в дейна трудова възраст, с по-висок обществен статус, с по-високо обучение и приходи и с по-престижни професионални занимания.

Аудиторията на нечетящите българи се образува най-вече от непревилигированите и уязвими групи на популацията: в по-малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски приходи, работещи неквалифициран труд.

Според проучването - четенето на книги се явява трето по степен занятие на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия /95 процента/, а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50 %.

По настоящи данни на Национален статистически институт у нас през предходната година е имало над 4000 библиотеки, като единствено 47 от тях са били с хартиен фонд над 200 хиляди. Регистрираните постоянни читатели в библиотеките са били към четвърт милион, като приблизително на един четец са се падали по 30 прочетени книги.

НАЙ-МНОГО ЧЕТАТ В ШВЕЦИЯ

А НАЙ-МАЛКО В ПОРТУГАЛИЯ

Изследването на Евростат установи, че най-вече се чете в Швеция - приблизително 78 % от дамите и 54 % от мъжете, при междинни индикатори в Европейски Съюз - 30 % четящи мъже и 42 % - четящи дами.

Други страни, в които са регистрирани най-вече фенове на книгата, са: Холандия - 66 % дами и 38 % мъже, Дания и Англия - по 62 % дами и 38 % мъже и други

Най-малко в Европейски Съюз четат в Португалия - едвам 15 % от дамите и 12 % от мъжете. Други малко четящи народи, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според ранглиста от тази година, формирана от интернационалния институт за маркетингови изследвания GFK измежду 22 000 души - Китай е най-четящата нация за тази година с 36 % интензивно четящо население. Следват: Съединени американски щати и Англия - по 30 %, Русия - 29 % и други Резултатите от проучването сочат, че дамите протягат ръка по-често към книгите от мъжете - 32 % против 27 % при мощния пол.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР