Около 12 часа на 19 март, петък, се пуска движението

...
Около 12 часа на 19 март, петък, се пуска движението
Коментари Харесай

Пускат движението без ограничения в тунел „Витиня на АМ Хемус /снимка/

Около 12 часа на 19 март, петък, се пуска придвижването без ограничавания в тунел „ Витиня “ на автомагистрала „ Хемус “. Ремонтираната тръба за София е с нова обшивка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, с които се обезпечават по-висока сигурност на пътуването и опция за бърза реакция при случай. В оборудването са инсталирани и 14 реверсивни вентилатора. Тръбата е с енергоефективно LED осветяване, инсталирани са 375 осветителни тела.
„ Витиня “ е най-дългият авто тунел в България - 1195 метра. Строителството му стартира през 1974 година В употреба е от 1984 година и до момента не е осъществяван сходен ремонт. През 2017 година след ревизия на тръбата за София бе открито, че тя не дава отговор на условията и с цел да се подсигурява сигурността на пътуващите, бяха изпълнени частични ремонтно-възстановителни действия. На оборудването бяха направени голям брой изследвания и експертизи, въз основа на които се предприе спешен ремонт. Извършени са голям брой проучвания с георадар и геологически сондажи – комплициран развой, към който се пристъпва, откакто посредством механични обследвания и огледи са установени градивни проблеми.
Проучванията демонстрираха, че нужният ремонт ще е по-сложен и ще отнеме повече време от в началото плануваното. Установени са кухини както сред първичната и вторичната облицовки, по този начин и сред първичната обшивка и планината. Причините за съществуването им са сложни. Едната от тях е местоположението на тунела, който е в Гогинския разлом. Друга причина са другите технологии, които са употребявани в строителството на оборудването през 70-те години. Според специалистите стоманената армировка е била в гранично положение досега, в който носимоспособността й е щяла да стане нулева и при напълно дребно влияние е имало заплаха да се свлече цялата скална маса.
За увеличаване на тунела и попълване на кухините сред първичната обшивка и скалния масив е инжектиран специфичен бетонов разтвор през направени за задачата 3000 отвора. След това е осъществено подсилване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина към 72 км. Всичките са инжектирани с към 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер. Положени са към 28 125 кв. м хидроизолация, 4500 куб. м пръскан бетон по целия свод на тунела, 516 т армировъчна стомана, 5400 т асфалт, 790 куб. м тротоарни блокове. Изградена е комплицирана дренажна система, която води водите, арестувани от хидроизолацията и защищава новата обшивка. Изградена е и система за рискови разливи. В резултат от всички действия тунелът към този момент е изцяло изсъхнал и без течове.
В сходство с европейската инструкция 2004/54/ЕО на тунел „ Витиня “, който е над 1 км дълъг, трябваше да се пробият три напречни галерии, които да свързват двете тръби. Две от тях са пешеходни и една - шосейна. В случай на повреда в някоя от тръбите, връзките ще се употребяват за евакуация на хора и коли, както и за достъп на коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани коли. Трите галерии са прокопани в тръбата за София, следва довършването им в тръбата за Варна и монтиране на поръчаните портални порти за нея. Заради пандемията обаче закъснява доставката от чужбина на част от оборудването. След като то дойде, ще би трябвало да се пробие вход към всяка една от трите галерии в тръбата за Варна. При осъществяването на тези действия и монтирането на вратите, придвижването в посока Варна за малко ще би трябвало да бъде трансферирано в новата тръба за София. Внимателно ще се реши кой интервал е най-удачен за тези действия, с цел да не се затруднява трафикът към идните празници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР