Около 12.6 млн. коли в Европа са засегнати от ограниченията,

...
Около 12.6 млн. коли в Европа са засегнати от ограниченията,
Коментари Харесай

Във въздуха се надушва промяна

Около 12.6 млн. коли в Европа са наранени от рестриктивните мерки, които към този момент са въведени или ще бъдат наложени до 2030 година

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Решението може да принуди националните управляващи да затегнат екостандартите, като да вземем за пример да затварят центровете на градовете за коли. " Подходът за закопаване на глава в пясъка, при който някои локални управляващи пробват да скрият действителното измерение на замърсяването, а не да подсигуряват, че техните жители дишат чист въздух, ще спре. " Така Йенс Мюлер от брюкселската организация, лобираща за чист превоз в Европа - Transport and Environment, разяснява пред Reuters решението на Съда на Европейски Съюз (ECJ) от края на юни, че градовете би трябвало да се задействат, в случай че равнищата на замърсяване са над нормата даже на едно място, вместо да се вземат поради усреднените данни за региона.

Европейските държавни управления са под засилен напън да лимитират въздушните замърсители, изключително тези от дизеловите транспортни средства, поради опасенията по отношение на трайното отражение върху здравето. И решението на Съда на Европейски Съюз може да принуди локалните и националните управляващи да затегнат екостандартите. То може да се преглежда като следващ сигнал в интерес на затварянето на центровете на градовете за коли, било то краткотрайно, до момента в който качеството на въздуха се върне към нормата, или дълготрайно. Тенденцията към този момент е налице – двадесетина европейски града възнамеряват да забранят по-старите дизелови коли през идващото десетилетие. Но това ще излезе скъпо за досегашните притежатели на такива транспортни средства.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Усреднени данни против данни в частност

Настоящият случай, при който Съдът на Европейски Съюз заема безапелационна позиция, е показан на вниманието му от жители на Брюксел и от природозащитната организация ClientEarth. По принцип европейските закони изискват страните да преценят равнищата на замърсяване най-вече в градските области и да вземат ограничения, в случай че избрани граници са надминати. Сега Съдът на Европейски Съюз трябваше да се произнесе по делото, заведено против Брюксел, по отношение на проекта на региона за качеството на въздуха.

Според правосъдното решение, въпреки управляващите да могат да избират от кое място да вземат проби, би трябвало да бъдат включени и най-замърсените области. Заключението е, че усредненото премерване от разнообразни елементи на града не демонстрира точното излагане на жителите на замърсителите. За да се дефинира дали дадена граница е надмината в календарната година, е задоволително равнището на замърсяване да е било по-високо от лимита даже в една-единствена точка за взимане на проби. " Тоест, в случай че избрана станция демонстрира несъразмерни равнища на отровни вещества, това ще бъде сметнато за нарушаване на стандартите за качеството на въздуха в Европейски Съюз без значение от по-доброто положение на близките области ", разяснява Deutsche Welle.

Съдът също по този начин счита, че националните правораздавателни органи имат пълномощия да съблюдават местоположението на станциите по надзор на въздуха и могат да наредят на локалните управляващи да подсигуряват, че те са сложени на вярната локация, в това число в регионите с най-високи нива на замърсяване. " Местоположението на точките за взимане на проби е основно за определянето на качеството на въздуха, изключително където равнищата на токсичност надвишават избрана граница ", обосновават мнението си съдиите.

Интерпретацията на европейските закони от Съда на Европейски Съюз се отнася за всички страни членки. " Сегашното решение укрепва правата на тези, които страдат от високите нива на замърсяване, като да вземем за пример живеещите до оживени пътища. Ще стане по-лесно да се завежда дело, когато данните от обособените станции са повишени. За водачите на дизелови коли обаче новините не са положителни, защото на управляващите е дадена напълно точна интерпретация на европейските закони. И в случай че нищо друго не помогне, постоянно се стига до разискване на възбраната на дизелите, които са упреквани за азотните оксиди ", написа в разбор на Suddeutsche Zeitung.

Европейските градове взимат ограничения

Всяка година в Европейски Съюз замърсяването на въздуха води до към 400 000 преждевременни смъртни случая. Някои градове взимат ограничения – понижават броя на огромните транспортни средства, които влизат в центъра; построяват " легнали служители на реда " ; постановат ограничавания в скоростта; усъвършенстват публичния транспорт; предизвикват жителите да употребяват велосипеди; вкарват " зелени зони ", чиято цел е да понижат количеството фини прахови частици от трафика; не разрешават достъпа на коли, изпускащи високи равнища на излъчвания, до съществени градски региони. Въпреки това в десетки градове лимитът на Европейски Съюз за азотен диоксид е надвишен.

В резултат 24 европейски града ще забранят дизеловите коли през идващото десетилетие, в това число 13 града, които ще се откажат въобще от колите с мотор с вътрешно горене. " Когато пристигна 2024 година, дизелите няма да ви карат из Париж и Мадрид, защото двете столици ще забранят всички пътнически транспортни средства, употребяващи това гориво. Няколко години по-късно водачите на коли с вътрешно горене ще изгубят достъп до Барселона, Лондон и Рим ", написа Bloomberg. Пред медиата Андреас Радикс от консултантската компания Berylls показва: " Много поданици на засегнатите градове, само че също по този начин и доста от пътуващите за работа, няма да могат да си купят нов автомобил за една нощ. Забраната за шофиране в градовете, без да се усъвършенстват другите типове превоз, е безценен проблем, за който нито политиците, нито локалните управляващи са намерили задоволително добър отговор. "

По данни на Berylls към 12.6 млн. коли в Европа са наранени от рестриктивните мерки, които до момента са въведени или ще бъдат наложени до 2030 година, като този брой включва единствено коли, регистрирани сега от поданици на града, което оставя отвън сметките милионите пътуващи на дълги дистанции до работа. Ограничени забрани за по-стари дизели в Париж, Мадрид и Хамбург към този момент карат доста консуматори да се отхвърлят от колите на това гориво. Във въздуха се надушва смяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР