Около 100 000 руски специалисти по информационни технологии са напуснали

...
Около 100 000 руски специалисти по информационни технологии са напуснали
Коментари Харесай

Изтичане на мозъци! 100 000 IT-та са напуснали Русия след инвазията в Украйна

Около 100 000 съветски експерти по осведомителни технологии са напуснали Русия след нашествието в Украйна, съобщи ДПА, като се базира на формалните съветски управляващи, заяви Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
" Всъщност, в случай че погледнем и към двете талази на емиграция, до 10% от чиновниците на фирмите за осведомителни технологии са напуснали страната и не са се върнали ", сподели съветският министър на цифровото развиване, връзките и средствата за всеобща информация Максут Шадаев на парламентарно чуване.

Той обаче означи, че 80% от тези експерти към момента са наети от съветски компании и той е срещу да се забрани на тези руснаци да работят от настоящето си местоположение.

Първата вълна на емиграция стартира малко след съветското навлизане в Украйна през февруари, а втората - откакто президентът Владимир Путин подреди частична готовност в Русия.

Европейски Съюз не разреши на множеството избягали руснаци да влязат на негова територия, тъй че доста от тях потърсиха леговище в прилежащи някогашни руски републики. В Русия от време на време ги жигосват като " предатели на отечеството ", показва ДПА.

Правителството и Народното събрание на Русия в този момент разискват закон, който ще забрани на емигрантите да продължат да работят за съветски компании. Правителството в Москва има вяра, че това ще попречи на възможните емигранти да се устоят в чужбина. Дискусиите сега се въртят към въпроса кои браншове да бъдат освободени от възбраната.

Недостигът на съветски компютърни специалисти докара неотдавна до тяхното публично освобождение от наборна военна работа. Много руснаци обаче не имат вяра на уверенията на Кремъл и избират да стоят надалеч от своята татковина, напомня ДПА.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР