Около 1 милиард лева, дадени от правителството на Бойко Борисов

...
Около 1 милиард лева, дадени от правителството на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Парите за Хемус са отишли за луксозни хотели

Около 1 милиард лв., дадени от държавното управление на Бойко Борисов за градеж на пътища, са били отклонени. Те са отишли по сметки на сдружения и персонални сметки, изтеглени и употребявани за градеж на първокласни жилищни здания, вили, вилни селища и нежилищни здания. Това е ставало в София и на към 100 километра " малко на запад ", разгласи през вчерашния ден министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на конференция, на която даде доклад за осъществената работа на Министерство на вътрешните работи от началото на годината до края на май.
Рашков конкретизира, че стотици милиони левове от предплатено платените средства за строителството на Автомагистрала " Хемус " са били източени за покупката на първокласни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в персонални сметки в Обединените арабски емирства. Агенция " Пътна инфраструктура " е превела на " Автомагистрали " ЕАД към 400 милиона лв. за лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала " Хемус ", без да има публикуван обстоен организационен проект за тях. Държавното сдружение пък е превело близо 84 милиона лв. на друго сдружение предплатено за лот 8, като в края на 2020 година е закупен парцел в центъра на София за 27 милиона лв.. В момента там вървят дейни строителни действия, уточни Рашков.
Друго сдружение е получило предплатено над 14 млн. лв., а по-късно 900 000 лева са преведени персонално на притежателите с съображение " дял ". Около 6 млн. лв. пък са пренасочени към следени от същия притежател сдружения. Подобна скица е осъществена и от трета компания, която е получила предплатено над 20 млн. лв.. Парите по-късно са отишли към персонална сметка на физическо лице с съображение " контракт ". Няколко месеца по-късно сдружението е прекратило активността си. Събрани са също доказателства, че с към 30 млн. лв. от парите за " Хемус " е изплащан дял, който след това е превеждан по персонални сметки в Обединените арабски емирства.
Рашков отхвърли да назове имена с претекста, че това е оперативна информация, която се проверява. Той удостовери, че ведомството му се реформира, само че това не ставало бързо. Министърът отклони въпроси за предлагането да оглави антикорупционната комисия, оповестено от премиера Кирил Петков.

ГДБОП проверява злоупотреби с еврофондове

ГДБОП проверява корист с пари от еврофондове. Иззето е огромно количество документи, свързани със покупко-продажби за тежкотоварна техника. От началото на май дирекцията е взела участие в 87 интервенции, регистрира шефът на службата Калин Стоянов. За първите пет месеца на годината ГДБОП е задържала над 33 милиона къса противозаконни цигари без бандерол. Разбити са и няколко заводи за произвеждане на тютюневи произведения.
Една от най-големите акции на ГДБОП е с Испания за закононарушения в три испански провинции. Отделът за киберпрестъпност е открил десетки компютри с незаконно наличие.
Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров регистрира, че за последните 5 месеца в страната са регистрирани общо 34 016 закононарушения, което е с 5% по-малко в съпоставяне със същия интервал през предходната година. С 4 пункта повече е разкриваемостта на закононарушенията спрямо 2021 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР