Около 1/3 от българите вярват, че COVID-19 e измислица с

...
Около 1/3 от българите вярват, че COVID-19 e измислица с
Коментари Харесай

Данни от изследване: Основен източник на дезинформация за Ковид е страницата на доц. Атанас Мангъров

Около 1/3 от българите имат вяра, че COVID-19 e небивалица за да се усили облагата на фармацевтичните компании. Освен това 44% имат вяра, че имунизациите против COVID-19 са рискови и непроверени, а 1/5 не знаят и нямат мнение по въпроса.

Делът на невярващите в COVID-19 и в успеваемостта на имунизациите е резистентен при всички възрастови групи, а над 40 на 100 считат, че статистиката за умрелите от вируса е нагласена.

Над 1/3 от популацията също поддържа тайната теза, че ограниченията против разпространяването на ковид са политически скрит план, насърчаван от непознати сили.

Най-популярните изказвания в обществените мрежи са, че документите са безсмислени, че са тирания и фашизъм и пандемията е измислена от фармацевтични компании и политици. Основен източник на дезинформация е страницата на доцент Атанас Мангъров.

Според експертите от Центъра за изследвана на демокрацията липсва действителна осведомителна акция за ковид и имунизациите.

Влиянието на дезинформационните послания върху публичното мнение доближава и до Европейския зелен пакт, който вреди на българската стопанска система, причинявайки всеобща безработица във въглищните райони. Близо 40 на 100 от запитаните настояват, че Зелената договорка е отговорна за покачването на цените на енергийните запаси в последните месеци. Всеки втори българин е склонен с най-често тиражираните легенди за енергийния преход - че при затваряне на въглищните централи, ще има режим на тока.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР