Около 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители в страната,

...
Около 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители в страната,
Коментари Харесай

КЕВР: 1 100 000 са енергийно уязвимите потребители в България

Около 1 100 000 са енергийно уязвимите консуматори в страната, което прави към 480 000 семейства. Това разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ по време на на седмата Регионална енергийна конференция, проведена от Българския енергиен и минен конгрес, която се организира през днешния ден и на следващия ден в Интер Експо Център в София.

Според ръководителя на КЕВР към досегашните средства, които са към 90 млн. лв. за обществено нуждаещи се семейства, би трябвало да се прибавят още 50 млн. лв..

"Общо за енергийно уязвими консуматори са нужни 140 милиона за тяхна поддръжка в идните пет години ", сподели Иван Иванов.

Председателят на КЕВР заяви още, че в границите на една година 86 000 от небитовите /стопански/ консуматори са сменили своя снабдител на електрическа енергия, което съставлява 8,12 на 100 от целия брой консуматори.

"Битовите консуматори към момента с изключителна нерешителност и нерешителност пристъпват към излизане на свободния пазар на електрическа енергия и единствено към 1000 души от тях се престрашиха да излязат на свободния пазар ", добави ръководителят на КЕВР. Т

ой напомни, че от 1 април 2016 година влезе в действие Инструкция, създадена и призната от КЕВР, която разрешава промяна на доставчика на електрическа енергия. Количество електрическа енергия, търгувано през енергийната борса, е малко по-малко от 6 на 100 от общия търгуван размер, посочи Иван Иванов.

Председателят на КЕВР смята, че до 2021 година България може да премине към цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия, като по този метод страната ни ще извърши рекомендацията на Европейска комисия, която даде 5-годишен интервал на страните-членки на Европейски Съюз да преминат към цялостна либерализация на енергийните си пазари.

"За да се реализира цялостна либерализация, би трябвало да се реши въпросът с производителите на електрическа енергия на преференциални цени. Това са договорите за дълготрайно изкупуване на електрическа енергия от двете централи в Маришкия басейн. Това са производителите на електрическа енергия от възобновими източници и топлофикационните централи, които работят на правилото на когенерация ", съобщи Иван Иванов.

По думите му необикновен проблем ще бъде решаването на въпроса, обвързван с двете централи за дълготрайни контракти, тъй като мнението на Европейска комисия е, че в този тип и при тези контракти те не могат да излязат на свободния пазар. "Що се касае до другите два сегмента - ВЕИ и топлофикациите - те ще излязат на свободния пазар и ще употребяват контракти за разлика, чийто механизъм към момента в развой на разискване ", добави ръководителят на КЕВР.

Иван Иванов подчертава, че за разширението на свободния свободния пазар е належащо да се обезпечи и ликвидност на Българската самостоятелна енергийна борса. По думите му това не е налице, тъй като сега по-малко от 6 на 100 от търговията на електрическа енергия минава през енергийната борса.

Председателят на КЕВР осведоми, че сега създаденото количество електрическа енергия, създадено от възобновими източници, нараства, до момента в който цената последователно спада. Според него се вижда понижаване на цените на слънчевата и вятърната сила на търговете в света. Иван Иванов регистрира, че в международен мащаб се покачват вложенията и конфигурираните мощности във възобновима сила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР