Оказва се, че инструмент, предназначен за засичането на сеизмична активност

...
Оказва се, че инструмент, предназначен за засичането на сеизмична активност
Коментари Харесай

Робот на Марс засече трусовете, предизвикани от метеорити, врязващи се в Червената планета

Оказва се, че инструмент, предопределен за засичането на сеизмична интензивност на Марс, има още една забавна дарба – да открива извънредно слабите земетресения, формирани от астероиди, врязващи се в повърхността на Червената планета.

След като комбинират данни, събрани от спускаемия модул „ ИнСайт “ на NASA, с информация от „ Марс Риконъсънс Орбитър “, откривателите съумяват да свържат трусовете с неотдавна образувалите се кратери.

От една страна, това ще ни помогне да научим повече за процесите, които не престават да оформят геологията на Марс. От друга, откритието показва, че събирането на сеизмични данни може да разкрие и информация, друга от задачите на задачата.

Засечените сеизмични и акустични талази са от поредност от конфликти през 2020 година и 2021 година Сателит в орбита към Марс удостовери местата на ударите, до 290 километра от апарата.

Източник: NASA/JPL/MSSS/U Arizona

Първият астероид, за който е получено удостоверение, се е разпаднал на най-малко три елементи, като всяка от тях е образувала кратер на повърхността на Червената планета. На 11-секунден аудиозапис от този удар се чуват три звука, като единият прилича този, издаван от метал при мощно боричкане от вятър тук, на Земята.

" След тригодишното очакване " ИнСайт " да засече конфликт, тези кратери изглеждаха красиви ", споделя в изказване Ингрид Добар от университета Браун, съавтор на публикацията, оповестена в списанието Nature Geoscience.

Екипът, зает с " ИнСайт ", очакваше апаратът да засече голям брой сходни конфликти поради близостта на Марс до астероидния пояс и рядката атмосфера на планетата. Вграденият френски сеизмометър на спускаемия модул може да е пропуснал конфликти поради пречещия звук от марсианския вятър или сезонни промени в атмосферата. Според NASA учените в този момент знаят какво да търсят, което евентуално ще докара до увеличение на засечените сходни звуци. 

Космическият уред на NASA “ИнСайт ” дойде на Червената планета през 2018 година, с цел да учи сеизмичните талази и вътрешната й конструкция. Мисията му ще помогне на учените да схванат по-добре по какъв начин са се формирали скалистите планети в Слънчевата система. 

Изследването е оповестено в Nature Geoscience.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР