оживотният председател на СФР Югославия Йосип Броз Тито има най-голяма

...
оживотният председател на СФР Югославия Йосип Броз Тито има най-голяма
Коментари Харесай

Македония: Най-голяма заслуга за създаването на държавата има Тито

оживотният ръководител на СФР Югославия Йосип Броз Тито има най-голяма заслуга за основаването на македонската страна, демонстрират резултатите от онлайн-анкета, извършена от македонския център "Макфакс ", написа белградската "Политика ".

На въпроса "Кой има най-голяма заслуга за основаването на македонската страна " 56% от интервюираните дадоха отговор - Тито.

18,5% от интервюираните са дали своят вот за революционера и един от създателите на Вътрешна македонска революционна организация, Гоце Делчев, до момента в който 14,5% дадоха отговор, че това е Методи Андонов-Ченто.

Само 11% от интервюираните считат, че първият президент на самостоятелна Македония Киро Глигоров има най-голяма заслуга за основаването на македонската страна.

Проучването е извършено в онлайн формат върху извадка от 2 908 респонденти, които са могли да гласоподават в над 14 уеб страницата, с дълготрайност 24 часа.

От общия брой на интервюираните 45,8% са дами и 54,2% са мъже.

Правителството на Република Северна Македония изрази отчаяние във връзка признатите през вчерашния ден изводи от посланиците на страните от Европейски Съюз, че Европейски Съюз не е намерил метод да вземе положително решение за приемане на преговорната рамка, което щеше да направи допустимо свикването на първата междуправителствена конференция сред Европейски Съюз и Република Северна Македония да се състои до края на годината, по време на немското председателство, оповестява през днешния ден вестник "Нова Македония ".

"За страдание бе доказано ветото на България, с което не се позволява започване на договарянията на нашата страна с Европейски Съюз, въпреки съгласно всички отчети на европейските институции да сме изпълнили всички критерии, с цел да бъде призната преговорната рамка и да се свика първата междуправителствена конференция и договарянията да стартират.

Ние изпълняваме, а Европейски Съюз не съблюдава обещанията си и в този миг не получихме верния отговор. България и Европейски Съюз повтарят грешката във връзка с Северна Македония. Историческата неточност през 2019 година в този момент е голяма геостратегическа неточност на Европейски Съюз ", декларира държавното управление.

"Оставаме отдадени на разговора със София и на търсенето на взаимно задоволително решение. Готови сме да разясним избрани алтернативи, в случай че е належащо, само че нашите позиции са известни и обществено доказани: за македонската еднаквост не се беседва и не се договаря.

Договорът с България е добър и не е нужен нов контракт или анекс към контракта. Готови сме за по-активно използване на контракта. Предложили сме проект за деяние за планове сред двете страни, които могат да развият съдействието в разнообразни области /икономика, инфраструктура, просвета, обучение и др./ ", декларира държавното управление и се ангажира да се бори срещу езика на омразата, както и да остане отдадено на осъществяване на стратегическите цели и заселване на темпото на осъществяване на вътрешните промени.

В последните проектозаключения на Съвета на Европейски Съюз за Република Северна Македония е включена и частта, за която настояваше България, за "погрешна интерпретация " и цялостното име на Република Северна Македония, оповестиха медиите в Скопие.
Заключенията би трябвало да бъдат признати с писмена процедура през днешния ден или на следващия ден.

Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз предложи нов текст на заключенията, в който е включено българското искане.

Съветът напомня Преспанския контракт сред Република Северна Македония и Гърция и Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Северна Македония и България и акцентира смисъла на продължаващото им използване. Тези две съществени стъпки би трябвало да сложат финален завършек на всевъзможни искания, учредени на неправилна интерпретация на историята, се споделя в проектозаключенията.

Според някои дипломати компромисът въпреки всичко е в интерес на Република Северна Македония, тъй като въпросното изречение не е в параграфа, отдаден на страната, а в преамбюла и по-конкретно в параграфа, в който се приказва за районното помиряване. Все отново обаче то се отнася директно до Република Северна Македония, отбелязва "Слободен щемпел ".

Германският дипломат в Скопие Анке Холщайн съобщи, че проектозаключенията се отнасят до шестте страни в района, а освен до Република Северна Македония, оповестява уеб сайтът 360 градуса. Главната причина за приемането на тези изводи е даването на сигнал за достоверността на вероятността на разширение ", сподели тя и добави, че процесът на разширение продължава и по време на португалското председателство през първите шест месеца на идната година.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР