Охрид. Македонският език и македонската идентичност са извън преговорите с

...
Охрид. Македонският език и македонската идентичност са извън преговорите с
Коментари Харесай

Зоран Заев: Македонският език и идентичност са извън преговорите

Охрид. Македонският език и македонската еднаквост са отвън договарянията с България. Това е ясно и на по-слабо осведомените по въпроса, на всички държави-членки на Европейски Съюз, на целия район и на целия либерален свят, воден от Съединени американски щати, съобщи в Охрид министър председателят Зоран Заев на взаимната конференция с помощник-държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър след края на Преспанския конгрес за разговор, представен от скопския ефирен “Канал 5 “ .

Това съобщи Заев в отговор на журналистически въпрос за Македонската осведомителна организация (МИА) по отношение на проекторезолюцията за установяване и отбрана на македонските позиции в договарянията с България, която водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски разгласи, че ще показа идната седмица и прикани държавното управление да я одобри, в противоположен случай, както сподели той, че ще се удостовери, че държавното управление е преговаряло за идентичността.

Заев акцентира, че обвиняванията на Мицкоски против него, че той е виновен за българското несъгласие, че е предал македонския език и македонската еднаквост са отвън здравия разсъдък.

„ Винаги сме били приобщаващи, транспарантни в процеса и по този начин ще продължим. Нямаме алтернативи да приказваме за всичко с опозицията и желаеме да забележим какъвто и да е документ или сходен, само че на първо място ще защитим държавните ползи от всички вероятни аспекти, от позиция на това, което вършим досега, защитавайки нашето достолепие, нашата еднаквост, нашия македонски език и нашата уникалност като македонски народ, само че също по този начин и отбрана на държавните позиции за реализиране на решение, на което няма да му липсва нищо, нито ще се ангажираме с каквито да било диалози или договаряния за това, което е нашата святост, а това е македонският език и македонската еднаквост, “ по този начин Заев отговори по отношение на това дали има интерес към резолюцията и дали ще я вземе поради.

Той акцентира, че разногласието се взема решение посредством разговор, дипломация, посредством диалози, които са вярно сложени за реализиране на македонските стратегически цели.

„ Влязохме в НАТО, втората стратегическа цел е да продължим към главите в договарянията за присъединение към Европейски Съюз. При такива условия мога още един път да потвърдя, че в България не сме говорили за македонския език и македонската еднаквост, “каза Заев.

Той добави, че РСМ чака Европа да отбрани идентичността на всички, в това число и македонската.

„ Всъщност Република България споделя, че приема действителността на македонския език и македонския народ, говорихме за пътната карта, съгласно която дефинирахме области, задлъжихме институциите и поставихме периоди за повишение на успеваемостта на съдействието сред две страни. Например интензивността на срещите на историческата и просветителна комисия, какъв брой постоянно се срещат, с цел да ги насърчим да намерят решения, които ще ни създадат другари, а не решения, които ще ни разделят, “ сподели Заев.

Премиерът акцентира, че всичко, което касае езика, е формулировката, която той към този момент сподели, и това е, че става въпрос за сходни, само че разнообразни и интернационално приети езици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР