Охранителният състав на затворите не иска да премине на 12-часови

...
Охранителният състав на затворите не иска да премине на 12-часови
Коментари Харесай

Защо протестират надзирателите

Охранителният състав на пандизите не желае да премине на 12-часови смени и упорства да остане на 24-часови наряди.
За смяната упорстват от два интернационалните комитета против изтезанията, съгласно които сегашният режим не е човечен.
Междувременно пандизчиите понижиха на половина, а броят на надзирателите пораства всяка година. До Нова година всички чиновници от надзорно охранителния състав на пандизите би трябвало да са минали на 12-часови наряди, а работата на 24 часа да е единствено по изключение, както е във всички останали страни в Европа. Това разяснява за " Капитал " зам.-министърката на правораздаването Мария Павлова, в чийто сектор са пандизите. И прибавя, че по никакъв метод не може да се чака, че тъкмо Министерството на правораздаването няма да съблюдава закона и предписанията на интернационалните институции, които наблюдават изискванията в местата за отнемане от независимост.

От месеци надзирателите в пандизите са в режим на митинги, които започнаха още при предходното държавно управление. Същината на спора обаче убягва на голямата част от обществото, което от своя страна е готово да одобри за състоятелен всеки митинг против управляващите.

Проблемът с надзирателите в действителност е доста необикновен. В момента те работят към осем денонощия месечно против към 2000 лева заплата и куп други екстри, като застраховка, обществено и здравно обезпечаване за сметка на бюджета, ваучери за храна, пари за облекло и така нататък, а един път годишно даже имат право на заплатен от страната превоз до морето за отмора. Те обаче стачкуват, че властта желае да промени работното им време на 12-часови смени, с цел да им сътвори по-хуманни условия. Надзирателите желаят да си останат на 24-часови наряди и отхвърлят, че новият режим на работа е по-щадящ, тъй като ще им постанова повече пътувания до работа.

За смяната в действителност упорстват от близо 20 години два интернационалните комитета - Комитетът за попречване на изтезанията, нечовешкото и унизително отношение и наказване (КПИ) към Съвета на Европа, както и Комитета против изтезанията към Организация на обединените нации. Според тях 24-часовата промяна е нечовечна. Точно затова, още през 2014г. правилникът към закона за осъществяване на наказванията беше изменен с концепцията, че работа на 24-часови смени би трябвало да се позволява единствено по изключение и в изключителни обстановки. Оттогава до момента управляващите не съумяват да наложат този режим поради съпротивата на надзирателите.
Реклама
" От май м.г. на регулярните срещи на Министерството на правораздаването със синдикатите на чиновниците на пандизите, се припомня, че доближава моментът, в който работното им време би трябвало да се синхронизира със закона. Че тези отстъпки, които до момента са им правени, тъй като някой министър се е тормозил от напрежение в системата, няма да не престават до безконечност. Не може да се чака от министерството да не съблюдава закона, а имаме и наставления от комитетите срещу изтезанията, че нарушаваме правата на надзирателите, карайки ги да работят на 24 часа, тъй като ги подлагаме на безчовечен условия на работа ", разяснява Мария Павлова. От Съвета на Европа и Организация на обединените нации към този момент не дават наставления да се смени режимът, а желаят дата, на която това да стане, прибавя тя.
Зам. министърът на правораздаването Мария Павлова на посещаване в затворническото общежитие в Дебелт към пандиза Бургас. 24 часа дежурство с 4 часа регламентиран сън, след това 3 дни отмора
В момента надзирателите работят на режим от 24-часови наряди, последвани от три дни отмора. Разбира се, по време на дежурството имат и 4-часова отмора за сън на работното място, защото човек не може да е ефикасен при 24-часово будуване. На процедура обаче, времето за сън е доста повече, доколкото през нощта пандизчиите са заключени по килиите и също спят.

Идеята е този режим да се смени с наряди от по 12 часа, като две 12-часови смени (дневна и нощна) ще бъдат последвани отново от три дни отмора. Само там, където в началото няма кондензиран състав, краткотрайно ще се работи на два дни отмора след двете 12-часови наряди. Целта е да се понижи фрапантно изключителният труд и да се обезпечи задоволително личен състав в светлата част на денонощието.

Аргументите за тази смяна са доста и те са дефинирани от КПИ. На първо място 24-часово работно време не е хуманно по чисто здравословни аргументи, то е възможно единствено в изключителни обстановки. Същото прочее е мнението и на българското Министерство на здравеопазването. На второ място, губи се връзка със фамилията, защото служителят се отделя за дълго време от тях. Трето, губи се връзка и с местоработата, тъй като 3 дни неявяване са прекалено много, служителят се откъсва от протичащото се в пандиза - кого са пуснали, кого са закарали в болница, има ли новонастанени, какъв им е статусът и така нататък
Реклама
Освен това, въвеждането на 12-часовите смени ще разреши да се " насити " светлата част на денонощието с повече надзиратели в пандизите, с което да се обезпечи и по добра степен на отбрана и защита, споделя Павлова. През деня килиите са отворени, пандизчиите се движат свободно и по тази причина е обикновено да има повече пазачи. Тогава ги водят по правосъдни съвещания, изкарват ги за медицински прегледи или до лечебни заведения. Има повече външни обекти, а в случай че групата, която работи там, е над 10 индивида, наложително би трябвало да има с тях надзорник. През нощта те са заключени в килиите и надзирателите спят, по тази причина е ненужно да има толкоз хора, колкото и денем.

Ще се реши и казусът с изключителния труд. В момента, въпреки надзирателите да работят по две денонощия седмично, системата генерира по 5-6 млн. лв. ексклузивен труд годишно. Случва се индивидът на промяна да се разболее и някой би трябвало да го замести, или пък да се окаже, че няма задоволително надзиратели в светлата част на деня, а някой би трябвало да бъде закаран в болница или се работи на външен обект и така нататък
Защо надзирателите са срещу?
Служителите на пандизите не са питани какво избират, не е проучен резултатът на 24-часовото дежурство при изискванията у нас, разяснява за " Капитал " ръководителят на Синдиката на чиновниците в пандизите в България (ССЗБ) Ясен Тодоров, който сега работи в Главна дирекция " Охрана ", а не в затворната администрация.

Той сочи преди всичко казуса с пътуванията - огромна част от надзирателите пътуват сред 70 и 100 км до работното си място и не е маловажно дали ще го вършат осем пъти месечно или 12 пъти, изключително при увеличените цени на горивата. Хора от Тетевен и Благоевград работят в пандиза в София, хора от Чирпан - в Старозагорския затвор, хора от Габрово - във Великотърновския, дава образец Тодоров. Те са кандидатствали за работа при тези условия на 24-часов режим на работа и са калкулирали пътуванията си до работа, съгласно тях. Затова и доста от тях ще изоставен при новите условия, твърди той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР