Охраната с НСО е необходимост, не лукс. Твърдението е на

...
Охраната с НСО е необходимост, не лукс. Твърдението е на
Коментари Харесай

НСО като необходимост да обясниш всички конспирации

Охраната с НСО е нужда, не разкош. Твърдението е на брачната половинка на президента, която неотдавна още веднъж стана основен воин в следващата преживелица с лимузина на службата.
 Авторът на клипа за скандал с кола на НСО: Десислава Радева беше в магазин за рокли  Истински неистини: Как НСО си присвои привилегията да е  НСО утвърди ВИП-екстра - „ случаен водач “  Администрация с превишена скорост 2: Камерите респектират
В немного просторно разяснение в обществената мрежа Десислава Радева побърза да изясни, че тя в действителност въобще не е била в колата, която на всичкото от горната страна не била бронирана и не била част от конвой (сякаш всичко това трансформира събитието, че Министерство на вътрешните работи е спряло автомобил на НСО) и заключава, че след тази преживелица към този момент е уверена и сигурна, че да употребява защита и автомобил на НСО е нужда. Защото:

Не ми се мисли какво би било, в случай че в действителност карах личния си автомобил... Щом с кола на НСО попадам неоснователно към този момент два пъти в хрониките като злия воин...

Едно е несъмнено. Съпругата на президента в тази ситуация в действителност е пострадала. Но не от злите тайни сили.

Спекулациите по следващия случай с НСО и брачната половинка на президента на пътя внушават „ политически детайл “ и сговор поради цикличния му темперамент.

И в двата случая в действителност има нещо общо, но то не е личността на охранявания. Ако някой си направи труда да прегледа доста деликатно видеото от случая, ще разбере, че в тази ситуация хвалба заслужава точно пътният служител на реда. След като той, водачът на лимузината и персоналната телохранителка на ВИП-а, прочувствено размахват ръце, се стига до едно деяние, което изяснява цялата преживелица – водачът включва специфичните светлини на автомобила. Тоест, до момента те не са били включени.

Без да знаем каква тъкмо маневра на автомобила е желал да глоби служителят на реда, законът ни дава ясно да разберем, че колите със специфичен режим на придвижване – на Министерство на вътрешните работи, колите за спешна помощ, НСО и други, могат да извършат нарушаване на пътя без да заплашват останалите участници в придвижването, само че единствено при изискване, че са включени специфичните светлини. Ясно е, че в тази ситуация от тази седмица това изискване не е било спазено, а това дава цялостното съображение орган на Министерство на вътрешните работи да изиска инспекция при подозрение за осъществено нарушаване. Толкова. Както и в първия случай с госпожа Радева. Както и в доста други сходни случаи: статистиката демонстрира, че за 2013 година НСО е имала 55 фиша за превишена скорост и 27 произшествия, за 2014 година камерите на КАТ са ги щракнали 39 пъти, а до юли месец 2015 година - 26 пъти. Всички инциденти са регистрирани при цялостна липса на означение на колите със специфичен режим.

Така че дано в съответния случай, желаеме или не, да признаем, че е по-вероятно полицаят да си е приключил работата и съучастието му в конспирацията да бъде отсрочено във времето. 

Това обаче не е най-големият проблем. Проблемът и на президента, и на новия шеф на службата, и на всички останали, които са привилегировани да се возят с коли на НСО, е фундаментален: службата е фасада, зад която се правят беззакония, тя е порочно зачената конструкция, сираче на тоталитарното Управление за сигурност и защита (УБО) при Държавна сигурност, подслонено под пагона на „ военната чест “, паралелна паравоенна конструкция без аналог, в която началникът ѝ има персоналната привилегия да създава в офицерско звание чиновниците си и да притичва на крайник, когато бъде привикан.

Защото службата напълно не е самостоятелен орган. Нали въпреки всичко е „ работа “.

Последното се потвърди и от случая с персоналното посещаване на новия шеф Данчо Дяков при Волен Сидеров , с цел да се поинтересува какъв брой тъкмо депутатът се опасява за живота си. Посещение в цялостен прорез със Закона за НСО. Същата констатация може да бъде направена и от обясненията на Десислава Радева, която „ в наличието на чиновници на НСО “ била „ уверена “, че защитата ѝ е нужда, не разкош.

Тоест, „ убеждаването “ да бъдеш качен в лимузина на НСО става на крайници, а не посредством написания в закона инструмент – профилирана комисия. И освен това: комисията взема решение дали да охранява членове на фамилиите на първите държавници „ при съответна застрашеност на лицето в спокойно време “. Така написа в закона. Излиза, че в случай че го четем вярно, по отношение на госпожа Радева е зародила непосредствена и съответна застрашеност единствено в качеството ѝ на първа дама, само че не и преди този момент. Което е нонсенс.

И с цел да продължим с четенето на закона, който очевидно нито в службата, нито охраняваните лица, без значение дали са членове на изпълнителната, правосъдната власт или президентската институция четат – охраняваните лица могат да се откажат краткотрайно, отчасти или напълно от защита след сключване на декларация по пример, одобрена от началника на НСО.

Това, за което не можем да си затворим очите, е отводът от разграничение. Вместо да направи опит да се дистанцира от вероятно неспазване на пътните правила, без значение дали е била в автомобила в този миг или не, брачната половинка на президента избира да заеме ролята на пострадал, на оклеветен (до известна степен има това основание), на неразбрал.

И в случай че въпреки всичко горецитираните причини са по-слаби от тайните теории, ето ви една за свършек: Ами, в случай че НСО в действителност " охранява ", с цел да управлява?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР