Огромното увеличение на цените на електроенергията може да доведе икономиката

...
Огромното увеличение на цените на електроенергията може да доведе икономиката
Коментари Харесай

Словакия иска помощ от ЕС, за да спаси икономиката си

Огромното нарастване на цените на електрическата енергия може да докара стопанската система на Словакия до ръба на колапс, сподели в изявление за „ Файненшъл Таймс “ словашкият министър-председател Едуард Хегер. Страната е изцяло подвластна от вноса на съветски нефт и газ, няма и достъп до море, с цел да потърси други източници на енергийни запаси.

Премиерът съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да отпусне 5 милиарда евро помощ на Словакия от неизползваните районни фондове, с цел да се понижат сметките за сила на бизнеса.
" В противоположен случай словашките бизнеси ще затворят и това може да унищожи цялата стопанска система ", сподели той.

Хегер добави, че в случай че Европейски Съюз не даде финансова помощ на Словакия, страната ще би трябвало да пести електрическа енергия за предприятията и семействата, с цел да избегне срив.

През юни Хегер съобщи, че словашките управляващи се стремят да договарят с сдруженията за доставка на електрическа енергия за фиксиране на цените за 2023 и 2024 година, с цел да дефинират обезпечени цени за семействата за този интервал.

Тогава министър-председателят изрази и угриженост по отношение на възходящата инфлация в страната, която се случва на фона на повишаващите се цени на енергийните първични материали на международните пазари.

В същото време Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) излезе с прогноза, че растящата инфлация и намаляването на доставките на газ, провокирани от нахлуването на Русия в Украйна, ще обиден растежа в някогашния руски блок през идната година

Инвестиционната зона на банката залага на напредък от 3% през идната година.Преди това прогнозата бе за напредък от 4.7% за района.

" Негативните фактори, свързани с високите цени на силата, войната в Украйна, инфлацията и предстоящото закъснение на растежа в Западна Европа, вършат вероятностите за идната година по-мрачни ", съобщи в изявление за Агенция Франс Прес основният икономист Беата Яворчик, цитиранот от БГНЕС.

Глобалната инфлация се увеличи тази година, основно заради скока на цените на петрола, газа и храните, откакто Русия стартира нападението си против прилежаща Украйна през февруари. През юли инфлацията в зоната на Европейска банка за възстановяване и развитие доближи 16,5%, което е най-високото равнище от 1998 година насам.

Европейска банка за възстановяване и развитие чака стопанската система на Украйна да се свие с 30% през тази година, което остава непроменено спрямо предходната ѝ оценка, преди да нарасне с 8% през 2023 година Банката със седалище в Лондон изясни, че чака работата по възобновяване на Украйна да стартира.

Европейска банка за възстановяване и развитие добави, че засегнатата от глобите съветска стопанска система ще се свие с 3% през идната година, след свиването с 5% през тази година.

" Като цяло считаме, че глобите ще се усещат и отсега нататък ", добави Яворчик.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР