Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката

...
Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката
Коментари Харесай

Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%

Огромно по мащабите си изследване сочи тревожни данни за връзката сред потреблението на изкуствени подсладители, изключително аспартам и ацесулфам-К, и рак.

Проучването откри 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока възможност от развиване на рак на гърдата и стомашни типове рак при хора, консумиращи огромни количества изкуствени подсладители.

Световният пазар на изкуствени подсладители се прави оценка на 22,2 милиарда $ годишно, и нараства, което е нарастване с съвсем три милиарда $ единствено за последните 2 години. Проучване от 2017 година откри, че 41,4% от възрастните в Съединени американски щати и 25,1% от децата употребяват изкуствени подсладители, вложени в необятен набор търговски артикули.

Наричайки ги като „ подсладители с висок интензитет “, Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) утвърди шест такива субстанции като безвредни за консумация от индивида при лимитирани равнища на дневен банкет.

Много уважавани медицински управляващи и организации през днешния ден считат изкуствените подсладители за безвредни след задълбочени епидемиологични проучвания с човешки популации.

Д-р Филип Ландриган, шеф на Глобалната стратегия за публично здраве и Глобалната обсерватория за замърсяване и професор по биология в Института за интегрирана просвета и общество Шилер на Бостънския лицей, признава, че е шокиран от проучването: „ Има мощни доказателства за канцерогенност на аспартама от изследвания върху животни, само че до момента няма солидно епидемиологично удостоверение. Поради тази причина това изследване е доста значимо и има огромно значение за публичното здраве. Данните от проучването са изключително тревожни за мен като педиатър “, означи той. При изследвания върху животни даже доста ниски дози аспартам в диетата на бременни женски плъхове са мощно канцерогенни за нейното поколение. “

В изследването хората, които употребяват по-високи дози изкуствени подсладители - над междинния банкет от 18 mg/ден и за които междинният банкет е 79,43 mg/ден, са имали доста нараснал риск от рак спрямо хората, които не употребяват подсладители въобще.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР