Огромен масив от имейли от министерството на отбраната на Мексико

...
Огромен масив от имейли от министерството на отбраната на Мексико
Коментари Харесай

Хакери удариха латиноамерикански агенции за сигурност


Огромен масив от имейли от министерството на защитата на Мексико е измежду електронните известия от военни и полицейски организации в няколко латиноамерикански страни, до които се добра група хакери, удостовери президентът на Мексико, съобщи Асошиейтед прес, представено от Българска телеграфна агенция.

Потвърждението на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор идва, откакто предходната седмица държавното управление на Чили съобщи, че е имало сполучливо хакване на имейли от Обединения комитет на началник-щабовете.

Мексиканският президент взе отношение по въпроса, откакто локални медии оповестиха, че хакерската офанзива е разкрила незнайни до момента детайлности за здравословен проблем, който той е имал през януари.

Лопес Обрадор омаловажи хакерската офанзива, като съобщи, че " няма нищо, което да не е известно ". Той съобщи, че проникването явно е станало по време на промяна на системите на министерството на защитата.

Но Чили беше толкоз обезпокоена от пробива в личните си системи, че предходната седмица привика по неотложност министъра на защитата си от Съединени американски щати, където участваше в Общото заседание на Организация на обединените нации дружно с президента Габриел Борич.

Откраднатите от хакерите 10 терабайта данни включват и имейли от военните в Салвадор, Перу и Колумбия, както и от националната полиция на Салвадор. Мексиканската част от данните се оказа най-голяма.

Група анонимни, самоопределили се като борци за обществена правдивост, които назовават себе си " Гуакамая ", споделят, че употребяват хакерството, с цел да разкриват несправедливостта и корупцията в отбрана на коренното население. Преди това хакери, употребяващи същото име, хакнаха и разгласиха имейлите на минна компания, от дълго време упреквана в нарушавания на човешките права и увреждане на  околната среда в Гватемала.

В изказване, съпътстващо последната акция, групата се оплаква от разграбването на Латинска Америка от колонизаторите и от продължаващите цели на " Глобалния Север " за добиване на естествени запаси за продажба на международните пазари.

Групата излезе с официално съобщение от 1400 думи, в което се споделя, че военните и полицейските сили на латиноамериканските страни, постоянно с в допълнение образование от страна на Съединени американски щати, се употребяват от държавните управления, с цел да държат жителите им в плен.

" Полицията свежда до най-малко риска хората да упражнят почтеното си право на митинг, с цел да унищожат системата, която ги потиска ", написа групата.

Хакерите обявиха, че ще дават документите на публицистите, само че до момента е това е станало единствено с дребна част от тях - частично може би заради голямото количество данни. Те допълниха, че има доказателства за това, че военните наблюдават от близко политическите и обществените придвижвания.

АП показва, че наподобява дейностите на " Гуакамая " са по-скоро " хакерска " интервенция за приемане на достъп и до информация и разгласяването й за обществена правдивост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР