Ограниченията са признаци на протекционизъм, заяви Андрус АнсипСлед свободното движение

...
Ограниченията са признаци на протекционизъм, заяви Андрус АнсипСлед свободното движение
Коментари Харесай

ЕС ще гарантира свободното движение на нелични данни

Ограниченията са признаци на протекционизъм, съобщи Андрус Ансип

„ След свободното придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, направихме идната стъпка – свободно придвижване на нелични данни “, съобщи заместник-председателят на Европесйката комисия Андрус Ансип

Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия реализираха политическо съглашение по отношение на новите правила, които ще разрешат запазване и култивиране на данни на всички места в Европейски Съюз без неоснователни ограничавания.

„ Ограниченията за локализация са признаци на протекционизъм, за какъвто няма място на единния пазар. След свободното придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, направихме идната стъпка с актуалното съглашение за свободно придвижване на нелични данни “, съобщи заместник-председателят на Комисията по въпросите на цифровия обединен пазар Андрус Ансип.
още по тематиката
Очаква се новите правила да отстранен пречките пред свободното придвижване на данни и ще подтикват европейската стопанска система, като се чака до 2020 година да бъде реализиран напредък до 4 % от Брутният вътрешен продукт.

„ Основаната на данни стопанска система в Европа може да се трансформира в мощен фактор за напредък, откриване на нови работни места и въвеждане на нови бизнес модели и благоприятни условия за нововъведения. Настоящото съглашение е крачка, която ни доближава до завършването на цифровия обединен пазар до края на 2018 година “, сподели комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.

Новите правила за свободното придвижване на нелични данни ще:

О сигурят свободното придвижване на данни през границите , като не разрешават рестриктивните мерки за локализация на данни. Регламентът по отношение на свободното придвижване на нелични данни не оказва въздействие върху използването на Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR), защото не обгръща персоналните данни. Двата регламента обаче ще се ползват по едно и също време – в случаите на смесени масиви от данни, наредбата за свободно придвижване на персонални данни се ползва към частта от масива, която съдържа персонални данни, а правилото за свободно придвижване на нелични данни ще се ползва към частта, съдържаща нелични данни.

Осигурят съществуването на данните за задачите на регулаторния надзор : обществените органи ще имат достъп до данни за практикуване на надзорни и контролни действия постоянно когато тези данни са съхранявани или обработвани в Европейски Съюз. Държавите членки могат да наложат наказания на ползвателите, които не обезпечават достъп до данните, съхранявани в друга страна членка.

Насърчат основаването на етични кодекси за компютърни услуги в облак , с което ще улеснят прекосяването от един към различен снабдител на услуги в облак при ясни периоди. Това ще направи пазара за услуги в облак по-гъвкав, а цените на услугите за данни в Европейски Съюз — по-достъпни.

Договорените ограничения са в сходство със съществуващите правила за свободно придвижване и преносимост на персоналните данни в Европейски Съюз, прецизират от Комисията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР