Огнян Минчев*Аз не зная какво налага това посещение. Надявам се

...
Огнян Минчев*Аз не зная какво налага това посещение. Надявам се
Коментари Харесай

Празна Мара тъпан бие - посещението на Кирил Петков в Украйна?

Огнян Минчев*

Аз не зная какво постанова това посещаване. Надявам се то да не е от същия вид както първото посещаване в Скопие - " празна Мара барабан била ". Ако се окаже нещо такова, с изключение на неуместно би било и неетично. Защото тези хора са във война. И те нямат време за кьор фишеци.

Струва ми се, че визитата би имало смисъл, в случай че в действителност министър председателят и сътрудниците му занесат в Киев това, от което бореща се Украйна има потребност. 200 от 240 депутати в българския парламент са ЗА доставянето на оръжие на Украйна - като подарък или като комерсиална договорка, допустимо е и двете. Премиерът в българската институционална система е индивидът, който взима решения - той е глава на изпълнителната власт. Неговите компетенции не включват нуждата от вземане предвид с президента - който и да е той.

Президентът по българската конституция е представителна фигура. Снощи го видяхме да стои компактно зад патриарха на Пасхалното свещенодействие. За да го видят всички. Е, видяхме го - толкова. От Кирил Петков чакаме решение за доставка на нужното оръжие за бореща се Украйна. Ако не му доближават компетенции - да се обърне към тези 200 депутати в Народно събрание, които ще му дадат експлицитен мандат на най-значимата национална институция - Народното събрание. Останалото е достолепие - персонално и национално. И успокоение - никой не се готви да напуща никаква коалиция. Но даже и да се готви - България не може непрестанно да бъде пленник на една партия, прослужила век като непозната агентура. Иначе не продължавате смяната, а продължавате безвремието - в което се намираме от дълги десетилетия.

* Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР