Огнище на птичи грип е установено в Хасково, съобщиха от

...
Огнище на птичи грип е установено в Хасково, съобщиха от
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в Хасково

Огнище на птичи грип е открито в Хасково, оповестиха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните, която разгласи инфекциозното заболяване.

Причинителят на инфлуенца А е установен в птицевъден обект за развъждане на кокошки носачки в землището на южния регионален център. В животновъдния обект се отглеждат над 25 000 птици.

Вирусният вариант H5N1 е апетитен като евентуална световна опасност за последваща пандемия

Около засегнатия обект са избрани трикилометрова защитна зона и 10-километрова следена зона към огнището.

Ще бъдат подхванати дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта. Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой във фермата, се добавя в известието.

Учените са намерили 35 мъртви пингвини на Фолклендските острови

Последно в района на Хасково от птичи грип бе изумено стопанство с 40 000 пернати в димитровградското село Черногорово. Огнището бе оповестено на 22 февруари тази година.    

Първият случай на разпространяване на вируса от птица на човек е регистриран по време на зараза в птицеферма в Хонконг през 1997 година. Вирусът предизвиква съществени респираторни болести на 18 души, шестима от които почиват.

Бозайниците са заплашен тип

Епидемията избухва измежду птиците в осем страни в Азия: Камбоджа, Китай, Индонезия, Япония, Южна Корея, Тайланд и Виетнам в края на 2003 и началото на 2004 година По това време 100 милиона птици в тези страни умират в резултат на заболяването или са убити в опитите за прекъсване на разпространяването на заболяването.

До март 2004 година се счита, че епидемията е под надзор. От юни 2004 година са регистрирани нови случаи на птичи грип в няколко азиатски страни (Камбоджа, Китай, Индонезия, Малайзия, Тайланд и Виетнам).

От 8 октомври 2005 година България е застрашена директно от птичи грип, защото са открити заболели птици в Румъния и Турция, а в Турция – и заболели хора.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР