Огнище на Нюкасълска болест по птиците откриха в пазарджишкото село

...
Огнище на Нюкасълска болест по птиците откриха в пазарджишкото село
Коментари Харесай

Нюкясълска болест по птиците в Пазарджишко

Огнище на Нюкасълска болест по птиците откриха в пазарджишкото село Синитево. След удостоверение на лабораторните проби, всичките 50 птици в стопанството да умъртвени. В 13-километрова зона към огнището е неразрешена търговията и превозването на птици и артикули от тях, пазарите за пернати и провеждането на изложения.

Пазарджик Синитово, Пазарджик

Сигнал за инфектираните птици подала собственичката на малко стопанство в Синитево. Тя забелязала, че домашните ѝ кокошки почнали да умират една след друга. Кметът на селото незабавно се обадил в регионалната дирекция по сигурност на храните.
Борислав Алексиев - кмет на село Синитево: " Дойдоха, взеха проби. Пробите се оказаха позитивни, след което всички птици бяха умъртвени по човечен метод. Това е индивидуален случай и доколкото знам птиците са закупени от пазар в Стамболийски. "
Хората от околните къща са мощно обезпокоени от разпространяване на заболяването.
Борис, комшия: " Всичко е ваксинирано тук. Събраха се всички доктори тука пред нас и потеглиха да ваксинират. "
Няма заплаха за популацията, обявиха от Областната дирекция по сигурност на храните в Пазарджик. Около огнището е въведена 3-километрова защитна зона с нараснало наблюдаване. В нея влизат селата Синитово, Мирянци и Огняново. На надзор подлежат и още 17 селища в спомагателната 10-километрова зона.
Петко Митев – БАБХ-Пазарджик: " Нямаме сега никакви сигнали за нараснала смъртност от други стопани както в 3-километровата, по този начин и в 10-километровата зона, която следим посредством регулярни прегледи. "
Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, оповестяват още от Агенцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР