Огнената стихия, бушувала в горския фонд край хисарските села снощи,

...
Огнената стихия, бушувала в горския фонд край хисарските села снощи,
Коментари Харесай

Огромни щети след пожара в хисарските села, огънят погълна кравеферма и две животни

Огнената буря, бушувала в горския фонд край хисарските села нощес, е нанесла огромни вреди на горския фонд. Това оповестяват от пловдивската пожарна. Вероятната причина за пожара е човешка немарливост. Припомняме, че близо 12 часа 6 екипа огнеборци от локалната районна работа се бореха да овладеят обстановката наоколо до селата Паничери, Красново, Долна Махала, Кръстевич и Сухозем. Впоследствие на помощ се притекоха и пожарникари от Карлово и Пловдив.
Прочетете още
За страдание, огънят е унищожил 272 декара горски фонд край Паничери, от които 170 дка борова гора, 50 дка широколистна гора и 52 дка поляни; 300 декара лозя и изоставени сливови градини и 600 лесонепригодни площи; 800 декара стърнище с неприбрана плява и кравеферма .  Това са вредите, нанесени от огнената буря, която се развихри през вчерашния ден край в община Хисаря.

Разстоянията сред огнищата на обособените пожари са повече от 100 км едно от друго, показват от пожарната. Огнеборците били интензивно подкрепени от чиновници на Държавно горско стопанство " Хисаря ".  Кметицата на курортния град Пенка Ганева също оказала поддръжка при работата на терен, като провела помощ от доброволци от общината и обезпечи храна и вода в по-късните часове на деня, заради дългите и изтощителни часове неотклонен труд.

Напрежението в Оперативен център на Пловдивската пожарна също бе голямо, като непрестанно се постановяваше предислоциране на екипи от едно към друго местопрестъпление. По време на развихрите се пожари, лумна огън в кравеферма на територията на село Долна Махала. Въпреки бързата интервенция на огнеборците, по- огромна част от двуетажната постройка, както и две животни бяха погълнати от огъня, оповестяват от РДПБЗН-Пловдив.

Оттам молят към висока обществена отговорност:

Не палете стърнища, с цел да разчиствате аграрни земи- това е неразрешено и се носи съответна администратинво наказателна отговорност. Ако не бъде кръстосан на време огънят бързо се придвижва към прилежащи ниви, здания и горски територии, а нетипично високите за сезона температури, съчетани с поривите напразно, способстват за извънредно бързото разпространяване на пожар.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР