Огнен ад обхвана островите Суматра, Калимантан и Борнео, като стихията

...
Огнен ад обхвана островите Суматра, Калимантан и Борнео, като стихията
Коментари Харесай

Селяни нападнаха майка и бебе орангутани, бягащи от горски пожар

Огнен пъкъл обхвана островите Суматра, Калимантан и Борнео, като стихията продължава да бушува към този момент повече от седмица. Пожарите са породени от хората, които постоянно изгарят обширни райони, с цел да разчистват място за палмови плантации.

Докато огънят опустошава Борнео, дивите животни нямат различен избор, с изключение на да бягат за живота си. Това води до брутални конфликти сред хора и животни. В един подобен случай, семейство орангутани попадат на група изплашени селяни, които ги атакуват.

Селяните почнали да хвърлят предмети по ужасената майка, след което се пробвали да я заловят и завържат. Екип на Международна помощ за животните (IAR) е съумял да доближи до фамилията орангутани, които са били обградени от повече от 100 души, след което са упоили приматите и са ги извели от селото.

Орангутаните са пуснати в безвредна среда в предпазена дъждовна гора, а специалисти наблюдават възобновяване им след бруталния тормоз.

Положението в Индонезия е сериозно. Огромни горски площи биват опожарявани от търговците на палмово масло, един за жалост много безценен артикул.  Изключително сухият сезон тази година в допълнение утежнява обстановката.

В резултат от дейностите на индивида, дивите животни в горите са притиснати в ъгъла и са принудени да се борят за живота си. Макар конфликтите сред животни и хора да не са нищо ново – слонове и тигри от дълго време губят неравната борба – вилнеещите пожари тласкат животните към локалната популация в невиждан мащаб.

Обезлесяването и бракониерството в Борнео към този момент са трансформирали орангутаните в заплашен тип. Едва 22% от тях живеят в предпазени зони, а съвсем половината от популацията им ще загине, в случай че пожарите продължат да унищожават хабитата им.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР