Огледалото е не само образ, но и слово. Затова трябва

...
Огледалото е не само образ, но и слово. Затова трябва
Коментари Харесай

Имам нужда да обикна някого ♥ Легендата за Нарцис и Ехо

„ Огледалото е освен облик, само че и слово. Затова би трябвало да се опитаме да разберем, че светът на другия не е наш, че няма свят, който можем да поделим. Може да създадем общо пространство за нас двамата. “
~ Хорхе БУКАЙ, „ Пътят на срещата “

(Echo and Narcissus, 1903, John William Waterhouse)

♥ Легендата за Нарцис и Ехо

Нарцис бил толкоз хубав младеж, че даже боговете на Олимп се възхищавали на хубостта му. Веднъж, до момента в който пиел вода от едно езеро, боговете изпратили Купидон, с цел да го прониже с една от стрелите си. Така Нарцис се влюбил в личното си отражение. И то дотолкоз, че никой към този момент не му се коствал прелъстителен, макар че всички се влюбвали в него. Така го санкционирали боговете – да страда безпределно, лишен от насладата да обича.

Нимфата Ехо също била жертва на проклинание – жената на Зевс я била лишила от подарък слово. Афродита, богинята на любовта и хубостта, се смилила над Ехо. Не можела да анулира наказването, само че го смекчила, като й разрешила да приказва, само че единствено с цел да повтаря това, което другите й споделят.

Легендата споделя, че един път Нарцис вървял край брега на една река, печален както постоянно. Видяла го нимфата Ехо, скрита в гъсталака. И тя като всички, които срещали Нарцис, се влюбила в юношата, само че не се осмелила да излезе отсреща му, тъй като не можела да му каже нищо, в случай че той пръв не я заговорел. Заплакала от тъга.

– Кой е там? – попитал Нарцис, когато чул рева й.

– Кой е там? – отвърнала Ехо.

– Аз съм Нарцис. Ти кой си?

– Аз съм – повторила Ехо.

– Излез, желая да те видя – рекъл юношата.

– Искам да те видя – казала Ехо.

– Ела насам! – викнал Нарцис.

– Насам – повторила Ехо, – насам.

Нарцис се уплашил, че това е някоя нова измама на боговете, и не посмял да навлезе в гъсталака.

– Ти не разбираш ли, че нуждая се да обикна някого? - попитал Нарцис.

– Ти не разбираш – отвърнала Ехо, плачейки.

– Ако не излезеш незабавно, тогава си върви... и довиждане – рекъл Нарцис.

– Сбогом – повторила Ехо, – сбогом... довиждане... 

Красивият младеж почувствал, че любовта най-сетне стига до сърцето му. Може би тъй като още не бил видял обичаната си и нямало облик, с който да я сравнява; може би тъй като гласът й единствено повтарял личните му думи... само че без някаква особена причина Нарцис най-сетне се бил влюбил.

– Върни се – извикал той. – Обичам те. 

Било обаче късно... девойката към този момент не можела да го чуе.

Нарцис седнал на брега на реката и заридал.

Плакал както в никакъв случай до тогава, през целия ден и през цялата нощ. Толкова плакал, че на сутринта, когато слънцето изгряло, тялото му било сухо и той се бил трансформирал в цвете – нарцис, който от този момент пораства по речните крайбрежия, приведен над водата, като че ли плачейки над отражението си.

Това, което Нарцис чувал от Ехо, било отражението на личните му думи, само че защото бил влюбен в личния си облик, той се влюбил и в личните си думи – единственото, което Ехо можела да му каже.

В мита огледалото е освен облик, само че и слово. Външният свят е усещане, абстракция. Ние имаме вътрешен указател на външния свят. Затова би трябвало да се опитаме да разберем, че светът на другия не е наш, че няма свят, който можем да поделим. Може да създадем общо пространство за нас двамата. Външният свят е тласък, а вътрешният е усещането, само че аз не поддържам връзка с външния свят.

Например аз те виждам и за мен ти си подобен, какъвто те виждам. Тогава какъв си ти? Как обаче да знам? Единственото, което знам за теб, е по какъв начин аз те виждам. По същия метод това, което ти знаеш за мен, е това, което виждаш, а не това, което съм. С други думи, няма външен свят, по който да се ориентираме. Възприемането на външния свят е толкоз релативно, че ние интерпретираме нещата според от това по какъв начин ги виждаме.

От: „ Пътят на срещата “, Хорхе Букай, ИК Хермес, 2014 г. 
Картина: Echo and Narcissus, 1903, John William Waterhouse, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР