Огънят продължава да бушува на гръцкия остров Родос и е

...
Огънят продължава да бушува на гръцкия остров Родос и е
Коментари Харесай

Сухо време, силен вятър и необичайно високи температури са причината за пожарите в Гърция

Огънят продължава да бушува на гръцкия остров Родос и е неконтролируем. Екипите на пожарната сигурност не съумяват да овладеят пламъците, макар че страната е впрегнала всички запаси. Почти всяко лято гърците се изправят пред този проблем, само че през последните няколко години измененията в климата вършат пожарите все по-големи, продължителни и сложни за прекъсване.

Това, което стана в Родос е експлоадирането на един горски пожар. Това значи, че комбинацията от пирометеорологични условия и температурите от предните дни - горещо и изсъхнало време със мощен вятър, оказват помощ пожарът да стане доста мощен и на процедура видяхме един гърмеж на пламъци.
Тодорис Янарос, откривател INSTITUTE FOR ENVIRONMENTAL RESEARCH

Екстремните горещини от над 40 градуса дни преди пожарите изсушиха растителността и я направиха възпламенима. Горещата вълна, която обхвана страните от Средиземноморския район е причина за доста по-сухи гори, които елементарно се палят.

Когато приказваме за пожар, който избухва толкоз бързо и се разраства, не – не е допустимо да се овладее. Трябва да осъзнаем,че този вид мегапожари не засягат единствено Гърция. Това, което можем да създадем е да влагаме в предварителна защита, да сме добре готови. Имаме разполагаем научни проучвания.
Тодорис Янарос, откривател INSTITUTE FOR ENVIRONMENTAL RESEARCH

Според учени, неприятното ръководство на горите води до по-големи количества растителност, която е от най-възпламенителния вид. В композиция със мощен вятър и изсъхнало време, единственото, което могат да създадат огнеборците е да изтеглят хората.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР