Официалното честване на 100-годишния юбилей на големия български писател, киносценарист,

...
Официалното честване на 100-годишния юбилей на големия български писател, киносценарист,
Коментари Харесай

Честват 100 години на Анжел Вагенщайн в Дома на киното

Официалното честване на 100-годишния празник на огромния български публицист, киносценарист, хуманист и държавник Анжел Вагенщайн ще се състои на 17 октомври от 18 ч. в Дома на киното в границите на кино-литературния фестивал " Синелибри ", научи ДУМА от уредниците.
По този мотив издателство " Колибри " предлага на читателите ново, " бисерно " издание на двата му знакови романа - " Петокнижие Исааково " и " Сбогом, Шанхай ". Преди броени дни излезе от щемпел и особено илюстровано издание на " Съновидение за св. Борис I ", също отдадено на достолепната годишнина.> Изданието, сплотяващо в един том " Петокнижие Исааково " и " Сбогом, Шанхай ", се посвещава на стогодишния празник на една извънредно ярка персона с респектиращ интегритет - Анжел Вагенщайн. Но какво е един век на фона на вековечните полезности и хрумвания, оплодили неговото литературно и кинематографично творчество... Заедно с романа " Далеч от Толедо " посочените заглавия оформят самобитен триптих, отдаден на ориста на европейските евреи през Втората международна война. Редейки думите като перли в огърлица, писателят основава разтърсващ и обаятелен роман за мътния водовъртеж на една преломна ера, за пъстротата на човешките характери и краха на илюзиите, за сложността на живота, който е безсърдечно къс, а човешката вяра - неутолима.
Роден на 17 октомври 1922 година, Анжел Вагенщайн е създател, зареден с невероятна сила и изключителна плодовитост. Създал е сюжетите на 52 игрални, документални и анимационни кино лентата, създадени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, сложени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединени американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, районен съд Македония, Испания, Полша, Италия, Израел, удостоени с влиятелни национални и интернационалните награди, в това число Европейската премия за литература " Жан Моне " и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО. В навечерието на 100-годишния си празник бележитият публицист и киносценарист беше почетен и със Специалната премия на София за изключителни достижения и принос в националната просвета.> Снимка Архив ДУМА
Навръх рождения ден на Анжел Вагенщайн, на 17 октомври от 18 ч. в Дома на киното ще бъде излъчено негово послание до всички другари и ще бъде дадена думата на всички публични лица, пристигнали да го поздравят. Събитието на 17 октомври в Дома на киното е единствената опция за искащите да уважат юбилея на Джеки и да участват на прожекция на кино лентата " Звезди ". Всеки, който желае да сервира своите поздравления по случай огромния празник на 17 октомври, би трябвало да се обърне на място към Жаклин Вагенщайн.
Тържественото събитие ще бъде увенчано с прожекция на кино лентата " Звезди " на реж. Конрад Волф, копродукция на България и Германска демократична република по сюжет на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата премия на журито в Кан и с номинация за " Златна палма ". Според рецензията " Звезди " без подозрение е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос и нещастието на " дребния човек " във време на война. За страдание, тази изящна интимна драма, разгърната на смразяващия декор на Холокоста, е била неразрешена в България, тъй като визира неуместната тематика за депортираните евреи от Беломорска Тракия към лагерите на гибелта, показват уредниците. Прожекцията на 17 октомври е единствената опция да забележим този надвременен шедьовър на огромен екран в актуализирано цифровизирано копие.
Почитателите на творчеството на Джеки могат да видят и кино лентата " Гоя, или тежкият път на познанието " на режисьора Конрад Волф в Евро синема на 19 октомври от 18 ч. и в Културния център " G8 " на 23 октомври от 14,15 ч.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР