Официално започна предизборната кампания. Това са най-трудните за провеждане избори.

...
Официално започна предизборната кампания. Това са най-трудните за провеждане избори.
Коментари Харесай

Старт на кампанията: Какво трябва да знаем за изборите?

Официално стартира предизборната акция. Това са най-трудните за осъществяване избори. 58 партии и 9 обединения ще вземат участие в конкуренцията.

„ Тези 58 плюс– това са единствено национално записаните. Всяка община - това са 265 общини, тя има право на самостоятелни претенденти, лични обединения. Така че може да бъде доста повече ”, изясни Румяна Дечева, някогашен ръководител на Обществения съвет към ЦИК в предаването

По думите ѝ броят на участниците не е проблем за уредниците на изборите, тъй като само бюлетината ще е по-дълга. Проблем е обаче за гласоподавателите.

„ При толкоз доста политически субекти, доста постоянно имената са близки, допустимо е, в случай че някой не си запомни номера съответно на партията или политическата групировка, за която желае да гласоподава, да се обърка ”, сподели Дечева.

„ Днес се откри сезонът на обещанията. Да забележим с изключение на обещания, какви лидерски умения имат и какви са им идеите ”, сподели Дечева.

Тя изясни, че има много неща, за които би трябвало да се внимава, с цел да няма измами на изборите.

„ Аз измами не го одобрявам в неприятния подтекст, който може да бъде употребен или с неприятните конотации, а по-скоро като опция за отклоняване. Като тези благоприятни условия могат да бъдат ненарочни от време на време, а могат да бъдат просто заради ниска осведомено, слаба подготовка на хората, които се занимават ”, сподели Дечева.

Тя прикани жителите за интензивност, с цел да се подсигурява честността на вота.

„ Ние би трябвало да познаваме целия развой и би трябвало да бъдем дейни. И тъй като не сме дейни, не познаваме целия развой, нормално има благоприятни условия. Като се стартира още от описите. Всички приказват за мъртви души. На последните локални избори мъртви души не знам какъв брой са открити и не знам по какъв начин биха могли да бъдат открити, тъй като е ясно, че описите, които се употребяват за нашето гласоподаване, по този начин наречените изборни описи, се образуват по един друг закон от това, което създава статистическия институт ”, сподели Дечева.

„ Има едни дописвания на жителите на Европейския съюз, които единствено на локални избори могат да гласоподават. Те са под линия в един друг лист. На последните избори необяснимо по какъв начин един доста огромен брой хора са дописани сред първи и втори тур, което няма по какъв начин да стане по закон. Тоест направено е в нарушаване на закона или по неначетеност ”, сподели Дечева. По думите й ЦИК е трябвало да се намеси.

Относно акцията тя разяснява: „ Тя е регламентирана, че би трябвало да бъде един месец преди датата на изборите. Но не съм забелязала да е спряла акцията за последните две години и половина. Едни политически субекти водят акция от самото начало. Разбира се, това им носи дивиденти ”, разяснява Румяна Дечева.

Повече гледайте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР