Официални представители на Съединените американски щати и Виетнам обявиха на

...
Официални представители на Съединените американски щати и Виетнам обявиха на
Коментари Харесай

САЩ и Виетнам сключиха няколко споразумения за партньорство в сферата на високите технологии

Официални представители на Съединените американски щати и Виетнам оповестиха на взаимна конференция на 11 септември, че са сключили няколко бизнес покупко-продажби и съглашения за съдействието в региона на изкуствения разсъдък (ИИ) и други високотехнологични сфери, оценени на милиарди долари. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който е на публично посещаване в азиатската страна, съобщи, че този ход удостоверява „ надграждането в връзките сред двете страни “ и акцентира партньорството им в сериозни браншове, като облачните калкулации, производството на полупроводници и развиването на ИИ:

„ Ние задълбочаваме нашето съдействие по сериозни и нововъзникващи технологии, изключително към построяването на по-устойчива верига за доставки на полупроводници. “

Джо Байдън добави също, че чака икономическото партньорство да насърчи още повече търговията и вложенията сред двете страни. Той обаче не пропусна да спомене, че този ход „ не е опит за въздържане на Китай “, а по-скоро цели да сътвори „ постоянна база “ в района.

Ръководители на огромни софтуерни компании, като Гугъл, Intel, Boeing, Amkor, Microsoft и Nvidia, също участваха на срещите. От Boeing оповестиха, че са сключили договорка с националния авиопревозвач Vietnam Airlines за продажбата на 50 пътнически самолета от модела 737 MAX за към 7,8 милиарда $. От Amkor пък възнамеряват да отворят нов цех за 1,6 милиарда $ покрай виетнамската столица Ханой. От октомври тази година там ще се сглобяват, пакетират и тестват ИИ-чипове, съгласно изказване на Белия дом. От Intel обмислят да разширят фабриката си за тестване на полупроводници в град Хошимин, в която се твърди, че са вложени над 1,5 милиарда $ и е най-големият цех на компанията в света.

По данни на Acclime, районен снабдител на корпоративни услуги в Азия, Виетнам е една от най-бързо разрастващите се стопански системи в световен аспект, заемайки 34-то място в света с БВП от 450 милиарда $. Освен това страната неотдавна мина от централизиран стопански надзор към по-отворен, което разреши на Съединени американски щати да се трансфорат в един от най-големите пазари за износ на артикули.

Съобщава се, че постигнатите съглашения, фокусирани върху технологиите с изкуствен интелект, са повишили равнището на доверие в Съединени американски щати измежду обществеността във Виетнам. Връзките сред двете страни преди този момент бяха задушени заради отвращение да обтягат в допълнение връзките си с Китай, както и от спомените и следствията от Виетнамската война, които личат и до през днешния ден.

Новините от Виетнам сигурно са добре пристигнали за държавното управление на Съединени американски щати на фона на продължаващата конкуренция с останалите страни по света, изключително с Китай, в създаването и предлагането на системи с ИИ от най-високо равнище. През октомври 2022 година администрацията на Джо Байдън издаде възбрана за експорт на най-новите и най-мощни полупроводникови чипове за Китай, която скоро може да бъде затегната в допълнение. Властите в Пекин пък вкараха нови регулации по отношение на изкуствения разсъдък през август. След като признатите закони влязоха в действие, на китайския пазар бяха пуснати над 70 модела с изкуствен интелект с по над един милиард параметри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР