Официалната церемония за откриването на Пловдив - Европейска столица на

...
Официалната церемония за откриването на Пловдив - Европейска столица на
Коментари Харесай

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Официалната гала за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 притегли вниманието на милиони телевизионни и онлайн фенове и многохилядна аудитория следи мултикултурния театър „ Ние сме всички цветове “. Над 50 хиляди души участваха в централната градска част по време на откриването, а по предварителни данни, над половин милион телевизионни фенове са следили директното лъчение. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в България и чужбина, оповестяват уредниците.
Кметът Иван Тотев, Управителният съвет и целият екип на фондация „ Пловдив 2019 “ благодарят на всички пловдивчани, доброволци и посетители на града, че ЗАЕДНО споделихме страстта на този извънредно важен миг в историята на града и страната. Специални благодарности за професионализма и поддръжката на всички институции ангажирани с организацията на това огромно събитие.
Близо 350 журналиста, над 70 от които са представители на медии от Англия, Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Холандия, Италия, Словакия и Турция се включиха в събитието. Първите публикации в интернационалната преса са към този момент факт. Церемонията е отразена в влиятелното американско издание USA Today, Euronews и доста други.
На церемонията участва и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати се включиха интензивно в над 30-те събития в Пловдив. Специални посетители бяха и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи купата.

Снимка: Николай Стоименов
В спектакъла „ Ние сме всички цветове “ участваха на 1 500 души от Пловдив и страната. Теодосий Спасов сложи началото с мелодия, написана особено за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Над 200 кукери от целия район се качиха на сцената, с цел да изгонят злото. Млади артисти от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив изпратиха посланията на града, свързани с главните тематики в програмата. Танцьори от емблематичния отбор „ Тракия “ имаха необикновена роля – модерна хореография, съчетана с образни резултати. Огромните екрани на сцената оживяха с придвижванията на танцьорите. Над 230 хориста от пловдивски обединения пяха дружно под диригентската палка на Диан Чобанов и режисурата на Христо Намлиев. В шоуто бяха преплетени и мелодиите на 20 гайдаря. Интро квартет изненадаха публиката с осъществяването им на лазерни арфи. Над 1100 доброволци на Пловдив се качиха на сцената, с цел да изразят посланието „ ЗАЕДНО “.
Спектакълът приключи с осъществяване на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, под акомпаниментите на немския музикант и продуцент на електронна музика Schiller и с 15-минутна спираща дъха заря.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР