Официалната дата на началото на войната във Виетнам варира в

...
Официалната дата на началото на войната във Виетнам варира в
Коментари Харесай

Първият американски войник, загинал във войната във Виетнам, е жертва на друг американски войник

Официалната дата на началото на войната във Виетнам варира според от това по какъв начин определяте „ началото “. Можете да считате 1887 година за началото на Виетнамската война, когато Франция колонизира Виетнам и го преименува на Френски Индокитай, или 1946 година, когато Хо Ши Мин стартира партизанска война против французите. За някои началото може да бъде и 1950 година, когато Съединени американски щати афишират своята помощ на французите. Съединени американски щати обаче от дълго време считат 1961 година за публична дата за броене на жертвите от войната.

Поради тази причина техническият сержант на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Ричард Б. Фицгибън-младши, който беше погубен във Виетнам през 1956 година, в продължение на десетилетия не се счита за жертва на Виетнамската война. След като обаче фамилията му лобира гибелта му да бъде включена в броя на починалите във Виетнам, Съединени американски щати се съгласяват, като реалокират началната дата на 1 ноември 1955 година Това неотложно прави Фицгибон първият американец, погубен във войната във Виетнам.

 Bombing in Vietnam

Фицгибън е роден на 21 юни 1920 година в Масачузетс. Той е деец от Втората международна война, където служи с Военноморски сили на Съединени американски щати. След като напуща флота се причислява към Военновъздушни сили на Съединени американски щати, като в последна сметка става механически сержант.

Фицгибън е част от Консултативната група за военно подкрепяне във Виетнам, на която е предоставено да образова южновиетнамски водачи.

На 8 юни 1956 година той е шеф на екипажа на борда на аероплан, когато е подложен на обстрел. В този под напрежение миг Фицгибън се твърди, че разтърсеният радиооператор на самолета си прави работата както би трябвало, вследствие на което се стига до укоряване на въпросния оператор.

Радиооператорът е щабният сержант Едуард Кларк. По-късно същата вечер Кларк, към момента неудовлетворен от отношението към нещо, се насочва към Сайгон с цел да пийне нещо. Но вместо да го отпусне, алкохолът изостри гнева му. Силно пийнал Кларк вижда Фицгибън в града – да раздава сладкиши на локалните деца. Все още сърдит, той се доближава до мъжа, изважда оръжието си и го прострелва.

След като убива Фицгибън, Кларк заформя престрелка с виетнамската полиция, след която се пробва да избяга. Именно по време на това бягство той, съзнателно или не, падна смъртоносно от балкон на втория етаж.

Въпреки че е погубен във Виетнам по време на военни дейности, гибелта на Фицгибън не се регистрира като част от спора.

 Pavnbattle

Семейството на Ричард е мощно наранено от гибелта му – толкоз доста, че синът му, Ричард Б. Фицгибон III, се причислява към Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати и се включва в борбата във Виетнам. Трагично, той също е погубен през 1965 година, откакто стъпва на мина. Смъртта на двамата мъже е един от единствено трите случая, при които и татко, и наследник умират във войната във Виетнам.

През 1988 година Ричард ДелРоси, родственик на Фицгибънс, посещава Мемориала на ветераните от Виетнам във Вашингтон. Той намира по-младия Фицгибон III на стената с имената на починалите във войната, само че не съумява да откри татко му.

Това е по този начин, тъй като стената съдържа единствено имената на убитите след 1961 година – датата, считана за началото на войната от Министерството на защитата. След като се връща у дома и осведомиха фамилията си за видяното, в това число майка си, сестрата на Младши, те незабавно стартират дейности по това името му да бъде сложено на стената.

Опитите им не престават съвсем десетилетие без триумф. Но през 1997 година фамилията инцидентно се срещна с члена на Камара на представителите на Съединени американски щати Ед Марки, когато посещават мобилна имитация на стената. Марки, в този момент сенатор, чуwa историята им и има вяра, че с тях се отнасят незаслужено.

След като прави лично следствие, а също и преодолява бюрократичните спънки, Марки най-сетне реализира това, за което фамилията се е борило толкоз обезверено. Министерството на защитата трансформира формалната дата на начало на войната във Виетнам на 1 ноември 1955 година

На Деня на паметта през 1999 година гравираното име на Фицгибън е публично разкрито пред фамилията му.

Оттогава имената на сержант от Военновъздушни сили Ричард Фицгибън-младши и синът му, морски ефрейтор Ричард Фицгибон III са увековечени на мемориалната стена на ветераните от Виетнам едно до друго.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР