Официална церемония, на която високопоставени лица и местни жители се

...
Официална церемония, на която високопоставени лица и местни жители се
Коментари Харесай

Най-старата круша в света е на 1100 г. и още дава вкусни пло...

Официална гала, на която високопоставени лица и локални поданици се събраха, с цел да берат тържествено плодове от най-старото крушово дърво в света, се организира предходната седмица. Дървото е към момента витално макар възрастта си от 1100 години.

Уникалното дърво се намира в региона Шавшат на Артвин в североизточна Турция, в малко селце с надморска височина от към 2 хиляди метра.

 Анадолска организация

Неговият здрав дънер с диаметър 6,5 метра се опълчва на времето, а плодовете му са толкоз вкусни, колкото са били в предишното, споделят локалните.

Месните поданици даже настояват, че високото 18,5 метра дърво е на възраст сред 1500 и 2000 години.

 Анадолска организация

Губернаторът на Артвин Йълмаз Дорук разгласи на церемонията пред кореспонденти, че работят за формалното му систематизиране като „ историческо дърво “, статут, който ще помогне за по-доброто му опазване. Подадени са документи и пред Гинес, за отъждествяване на вековното растение. 

„ Радваме се да забележим, че към момента дава плодове след всички тези години “, показа Дорук. Артвин е дом на към 70 разнообразни типа круши и губернаторът изясни, че в региона имат и други вековни крушови дървета. Областният шеф благодари и на жителите на селото, които отдавна пазят дървото " като очите си ".

Професор Айдън Тюфекчиоглу от факултета по горско стопанство в университета Артвин Чорух заяви, че има разнообразни случаи на остарели дървета и те са се натъкнали на 610-годишно крушово дърво в Румъния и друго на 410 години в Съединените щати. Той заяви, че тяхното научно проучване върху това дърво потвърждава, че възрастта му е фактически най-малко 1100 година

 Анадолска организация

„ Анадола е родината на крушата и ние се радваме да открием толкоз остаряло дърво. То ще служи и като генетична насочна точка за научната общественост “, сподели той. „ Турция е като смесен модел на разнообразни екосистеми в международен мащаб заради видовото си многообразие. Имаме значим екологична образец в ръцете си и е наш дълг да го защитим “, заключи той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР